x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Compania Naţională a Uraniului va beneficia de un ajutor de stat de restructurare

Compania Naţională a Uraniului va beneficia de un ajutor de stat de restructurare

25 Mai 2017   •   18:53
Compania Naţională a Uraniului va beneficia de un ajutor de stat de restructurare

Compania Naţională a Uraniului (CNU)va beneficia de un ajutor de stat de restructurare, în condiţiile autorizării de către Comisia Europeană şi în baza Planului de restructurare elaborat de companie şi avizat de Ministerul Energiei, acţionar unic al CNU, se arată într-un comunicat al Guvernului remis AGERPRES

Conform sursei citate, decizia a fost stabilită, joi, printr-un memorandum adoptat de Guvern şi are scopul să redreseze activitatea economică a companiei. 

"Planul de restructurare al CNU urmăreşte eficientizarea activităţii companiei într-o perioadă de 5 ani. Documentul cuprinde o serie de măsuri strategice, investiţionale, operaţionale şi financiare, complementare programelor finanţate prin intermediul programelor finanţate de Uniunea Europeană", se mai arată în comunicat. 

Costurile necesare implementării Programului de restructurare sunt de aproximativ 941 de milioane de lei, din care 440,8 milioane reprezintă ajutorul de restructurare. 

Potrivit Guvernului, instrumentele de acordare a ajutorului de stat vor fi: ajutorul de stat de salvare, care devine parte componentă a ajutorului de restructurare (ajutorul de stat în sumă de 62 milioane de lei aprobat în şedinţa de Guvern din 5 octombrie 2016 prin OUG 65/2016); subvenţie pentru costul de producţie şi pentru realizarea investiţiilor prevăzute în Planul de restructurare; conversia în acţiuni deţinute de statul român a unor creanţe bugetare şi scutirea la plata unor creanţe bugetare. 

Executivul precizează că perioada de valabilitate a acordării măsurilor de ajutor de stat de restructurare este 2016-2021. Plata ajutorului de stat de restructurare se va realiza în tranşe, în perioada 2017-2022, şi va face obiectul unei corecţii anuale, pe baza costurilor şi a veniturilor efective înregistrate de companie. 

Ajutorul de stat pentru restructurare se va acorda de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat al Ministerului Energiei. Totodată, acordarea ajutorului de stat este condiţionată de punerea în aplicare a Planului de restructurare, ce urmează să fie trimis spre aprobare Comisiei Europene, se menţionează în comunicat. AGERPRES

×