x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Companiile care nu vor mai plăti certificate verzi nu vor putea face concedieri

Companiile care nu vor mai plăti certificate verzi nu vor putea face concedieri

de Daniela Ivan    |    22 Apr 2014   •   21:26
Companiile care nu vor mai plăti certificate verzi nu vor putea face concedieri
Sursa foto: Victor Stroe

Marii consumatori de energie din România vor putea achiziţiona cu până la 85% mai puţine certificate verzi decât erau obligaţi până acum, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern iniţiat de Ministerul Economiei. Pentru a beneficia de această facilitate companiile trebuie să respecte unele reguli. Vor fi obligate să menţină locurile de muncă timp de 10 ani şi să încheie parteneriate cu instituţii de învăţământ pentru realizarea de specializări în domeniul de activitate în vederea creşterii nivelului profesional şi atragerea de personal calificat. În plus, trebuie să efectueze investiţii în urma cărora consumul de energie primară să scadă cu 20% până în anul 2020. În acest sens, agenţii economici vor fi obligaţi să îşi realizeze audituri energetice împreună cu experţi autorizaţi, atât înainte, cât şi după implementarea acestor investiţii.

Nu orice companie poate să beneficieze de scutirea de la plata certificatelor verzi, ci doar cele care nu au datorii la bugetele componente ale bugetului general consolidat. Dacă îndeplinesc acest criterii, atunci consumatorii ale căror costuri cu energia reprezintă mai mult de 20% din totalul costurilor vor fi exceptaţi de la plata a 85% din certificatele verzi. Cei a căror intensitate energetică este cuprinsă între 10% şi 20% vor fi scutiţi de 60% din certificate, iar cei cu o intensitate cuprinsă între 5% şi 10% pot achiziţiona doar 40% din cât erau obligaţi până acum.

Proiect european

“Am elaborat acest proiect de Hotărâre la scurt timp după ce Comisia Europeană a făcut publice noile orientări în domeniu. Menţinerea competitivităţii industriei locale este un angajament asumat de Guvernul României, deoarece activitatea companiilor energo-intensive are un important impact la nivel socio-economic prin veniturile generate la bugetul de stat şi locurile de muncă create”, a declarat ministrul Economiei, Constantin Niţă.
Proiectul de Hotărâre va fi în dezbatere publică timp de zece zile, începând cu data publicării pe site-ul Ministerului Economiei, respectiv 17 aprilie.
Industria energo-intensivă din România asigură circa 20% din consumul final brut de energie. Acest sector este şi cel mai mare generator de locuri de muncă, la nivelul anului 2012 asigurând direct aproximativ 760.000 locuri de muncă şi indirect aproximativ 1.500.000. Informaţiile apar în anexa proiectului de hotărâre de guvern iniţiat de Ministerul Economiei privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.

×