x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Contrafacerile sunt mai profitabile ca drogurile

Contrafacerile sunt mai profitabile ca drogurile

18 Iun 2004   •   00:00

Traficul cu produse contrafacute ia amploare la nivel mondial, crestere ce se asteapta a continua in urmatorii ani.

Daca un kilogram de canabis aduce profit de 2.000 de euro, un kilogram de CD-uri contrafacute aduce un profit de circa 3.000 de euro, potrivit datelor prezentate ieri de Asociatia Romana pentru Combaterea Contrafacerilor si Asociatia Romana Anti-Contrafacere REACT, la un seminar organizat de Imprimeria Nationala.

STATISTICI. Rapoartele organizatiilor internationale arata ca la nivelul Europei Occidentale, a treia parte din totalul de software este piratat. La nivel european, companiile de echipament sportiv si incaltaminte estimeaza pierderi anuale in valoare de 7,5 miliarde de euro. Pe plan mondial s-a estimat ca numai in industria farmaceutica, volumul contrafacerilor se ridica la 13 miliarde de euro. Potrivit statisticilor, China produce anual aproximativ 200 miliarde de tigarete contrafacute.

CERINTE. Pentru a se alinia prevederilor europene, legislatia romaneasca in domeniul contrafacerilor ar trebui modificata. In acest sens, trebuie eliminata obligativitatea platii de catre companiile titulare de drepturi de proprietate intelectuala a unei garantii bancare care sa acopere valoarea in vama a produselor contrafacute sechestrate. Aceasta garantie presupune un efort financiar prea mare, compania fiind obligata sa vireze o suma mare de bani in numai cateva zile. “De exemplu, pentru 40.000 de ceasuri contrafacute sechestrate la vama, titularul ar fi trebuit sa plateasca o garantie de 80.000 de euro“, a declarat Gabriel Turcu, presedintele REACT. “Acest pas de modificare a legii trebuie facut cat mai repede, pentru a se scurta perioada de timp, costurile si eforturile depuse intre momentul confiscarii marfii si distrugerea acestora“, a mai spus presedintele REACT.

×
Subiecte în articol: economic