x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie INS: România, CREŞTERE ECONOMICĂ de 1,9% în trimestrul III. Ponta: Nu am fost niciodată în recesiune tehnică

INS: România, CREŞTERE ECONOMICĂ de 1,9% în trimestrul III. Ponta: Nu am fost niciodată în recesiune tehnică

de Veronica Micu    |    14 Noi 2014   •   10:14
INS: România, CREŞTERE ECONOMICĂ de 1,9% în trimestrul III. Ponta: Nu am fost niciodată în recesiune tehnică

România a înregistrat o creştere economică de 1,9% în trimestrul trei al acestui an comparativ cu trimestrul precedent, iar în primele nouă luni avansul consemnat de produsul intern brut a fost de 2,8% pe serie brută şi de 3,1% pe serie ajustată sezonier, anunță Institutul Naţional de Statistică.

Totodată, în urma revizuirii seriei brute conform Sistemului European de Conturi (SEC) 2010 şi a seriei ajustate sezonier, produsul intern brut a scăzut în trimestrul II 2014 cu 0,3% faţă de trimestrul I 2014 şi a crescut în trimestrul I 2014 cu 0,5% faţă de trimestrul IV 2013. Datele publicate în octombrie de INS arătau, pentru trimestrul doi comparativ cu primul trimestru o scădere de 0,9%, iar pentru primul trimestru din an faţă de trimestrul patru din 2013, un recul de 0,1%.

Potrivit documentului publicat de INS, pe serie brută, produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 3,2% în T3 2014 faţă de T3 2013.

"In primele nouă luni ale anului 2014, produsul intern brut a crescut, comparativ cu acelaşi interval al anului 2013, cu 2,8%, pe seria brută şi cu 3,1% pe seria ajustată sezonier", se mai arată în comunicatul INS.

Ponta: N-am fost niciodată în recesiune

"Este o zi bună pentru România şi mă bucur că datele puse la dispoziţie în mod oficial de Institutul Naţional de Statistică confirmă optimismul nostru. E adevărat că în ultimele zile, fiind campanie electorală, s-a vorbit despre dezastru economic, despre recesiunea în care este România. Au fost doar vorbe de campanie iar eu mi-am dorit ca datele oficiale să arate adevărul, să arate bine, nu pentru interese electorale, ci, pur şi simplu, pentru că vreau ca lucrurile să meargă bine în România. În mod concret, conform datelor oficiale ale INS, PIB-ul în trimestrul al III-lea din 2014 a fost în termeni reali mai mare cu 1,9% comparativ cu trimestrul II din 2014", a declarat premierul Victor Ponta, la Palatul Victoria.

"N-am fost niciodată în recesiune. A fost o estimare, rostogolită apoi politic. Suntem și în 2014 între primele țări din Uniunea Europenă la creștere economică. Avem o direcție pe care țara merge și pe care trebuie s-o păstrăm", a afirmat premierul. 

"Dacă în 2013 am avut una dintre cele mai mari creşteri economice din UE, 3,5%, anul acesta putem din nou să ajungem la 3%, în condiţiile în care spaţiul euro şi ţările membre ale UE sunt într-o încetinire a creşterii economice. Însă România va rămâne între primele trei ţări la creştere economică. Probabil nu vom atinge Irlanda, care are o situaţie specială, dar faptul că doi ani la rând suntem între primele trei ţări din UE la creştere economică este un lucru cu care trebuie să ne mândrim şi care trebuie să ne dea speranţe pentru viitor", a mai spus Ponta.


×