x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Creante - AVAS "curata" Distrigaz si Electrica

Creante - AVAS "curata" Distrigaz si Electrica

03 Iul 2004   •   00:00

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) urmeaza sa recupereze creante comerciale restante in valoare de peste 7,760 miliarde lei.

Decizia vine in urma semnarii unor protocoale cu societatile de distributie a gazelor naturale, Distrigaz Sud si Distrigaz Nord, si de asemenea cu doua filiale Electrica: Dobrogea si Banat.

Preluarea acestor datorii se va face in baza unei ordonante de urgenta, recent adoptate, cu privire la diminuarea arieratelor din economie. Documentele vor fi inaintate Ministerului Finantelor Publice, urmand ca in termen de 45 de zile sa fie lansate titluri de stat pe piata interna. Titlurile vor fi in lei sau in valuta, iar valoarea nominala totala va fi egala cu nivelul creantelor preluate de AVAS. "In prezent, toti debitorii preluati sunt notificati si somati la plata imediata a datoriilor, in valori consolidate in dolari", specifica institutia.

Din valoarea totala de 7.760 de miliarde lei, cea mai mare pondere o au creantele preluate de la Distrigaz Sud (2.915 miliarde lei de la 152 de debitori) si Distrigaz Nord (cu un nivel de 2.888 de miliarde lei si 503 de rau platnici).

In cazul Electrica Banat, AVAS a preluat o creanta de 1.288 de miliarde lei de la 662 de debitori, in timp ce la Electrica Dobrogea valoarea totala este de 675 miliarde lei pentru 348 de datornici. Toate cele patru societati de distributie se afla in proces de privatizare.

×
Subiecte în articol: economic