x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Credite în valoare de peste 23 de miliarde de lei, acordate de bănci în perioada martie - iunie 2020

Credite în valoare de peste 23 de miliarde de lei, acordate de bănci în perioada martie - iunie 2020

05 Aug 2020   •   12:39
Credite în valoare de peste 23 de miliarde de lei, acordate de bănci în perioada martie - iunie 2020

Creditele totale acordate în perioada martie-iunie s-au ridicat la peste 23,1 miliarde de lei, arată Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

În ultimele patru luni, volumul creditelor noi acordate populației și companiilor reprezintă 8,5% din soldul creditului neguvernamental aferent lunii iunie 2020.

Acesta totalizează peste 270 de miliarde lei în luna iunie 2020, calculat ca diferenţa dintre totalul creditelor acordate populaţiei şi companiilor şi rambursările parţiale şi totale, precum şi vânzările de credite

Creditarea a fost impulsionată mai ales de creditele acordate pe zona companiilor.

În lunile martie-iunie 2020, populaţia a accesat credite noi în valoare de 9,8 miliarde de lei, ponderea în totalul creditelor noi accesate fiind de 42,5%. 96% din persoanele fizice au accesat mai ales credite în lei. Acestea reprezintă peste jumătate din totalul creditelor în lei.

În cele patru luni de restricţii, companiile au contractat credite în valoare de 13,30 miliarde lei, adică  57,5% din totalul creditelor noi acordate în sectorul neguvernamental. Firmele au accesat credite noi în lei, aproape jumătate din total, dar şi credite în euro şi dolari.

În privința creditelor în euro, peste 90% a fost contractată de persoanele juridice, în sumă de 4,1 miliarde lei.

Creditele noi în dolari au reprezentat 3,3% și au fost contractate de persoane juridice.

Din totalul de 23,1 miliarde lei de credite noi, acordate de la începutul pandemiei, 77,25% reprezintă creditele în lei, respectiv 17,85 miliarde lei.

 

×
Subiecte în articol: bănci credite