x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Creste bursa

Creste bursa

22 Mar 2004   •   00:00

Piata valorilor mobiliare a devenit o alternativa viabila pentru investirea banilor, dovada fiind ascensiunea Bursei de Valori din ultima perioada. Rigurozitatea impusa societatilor comerciale a castigat si increderea investitorilor.

In primele luni ale acestui an, trazactiile la Bursa de Valori (BVB) au inregistrat o crestere semnificativa. „Indicele Bet a crescut cu 33% in primele 52 de sedinte de tranzactionare din acest an", a declarat Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti. Aceasta este o dovada ca valorile mobiliare sunt vazute ca un mijloc din ce in ce mai important de investitie, fiind o alternativa la celelalte instrumente de pe piata financiara. Conditiile mai riguroase si standardele bursiere impuse societatilor cotate la bursa au venit in sprijinul investitorilor. „Societatile cotate la bursa au inceput sa raporteze cu regularitate situatiile financiare trimestriale si eu cred ca asta a ajutat enorm investitorii", a afirmat directorul BVB. Persoanele fizice sau juridice pot anticipa datele la care societatile financiare comunica anumite informatii importante pentru decizia de investitie.

Privatizari prin bursa

Dintre societatile cotate la bursa lipsesc companiile de stat importante, precum Electrica, Distrigaz sau Banca Comerciala Romana. Motivul: nu sunt inca privatizate. „Bursa de Valori militeaza pentru privatizarea acestor societati prin bursa", a spus Stere Farmache. Aceasta solutie ar fi potrivita atat pentru stat, cat si pentru investitorul strategic, care isi doreste de regula un pachet de circa 40%-50% din actiuni, spune directorul BVB. Prin listarea la bursa unor societati importante precum cele aflate acum in proprietatea statului s-ar putea crea o anumita cultura investitionala si in Romania. (IOHANNA ONACA)

×
Subiecte în articol: economic bursa