x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Criza imobiliară ne-a sărăcit

Criza imobiliară ne-a sărăcit

25 Feb 2015   •   19:27
Criza imobiliară ne-a sărăcit

Averea netă a populaţiei s-a redus faţă de anul 2007, când a înregistrat un maxim, în special din cauza scăderii preţului activelor imobiliare aflate în proprietatea românilor, a declarat ieri, viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea. “În anul de maxim 2008, raportul a fost de 4,5 la 1 între activele imobiliare şi activele financiare nete iar în prezent a ajuns sub 2 la 1 pe fondul a doi factori a căror dinamică s-a menţinut în ultimii cinci ani. Pe de o parte reducerea preţului activelor imobiliare deţinute de populaţie, pe de altă parte creşterea activelor financiare nete. Averea netă a populaţiei s-a redus, însă, faţă de 2007, nivelul de maxim, pentru că reducerea preţurilor activelor imobiliare a fost mai puternică decât creşterea activelor financiare nete. Acum, averea netă a populaţiei este de cinci ori mai mare decât venitul anual disponibil”, a explicat viceguvernatorul BNR.

În privinţa gradului de îndatorare a populaţiei, oficialul BNR a precizat că, per total, acesta este unul din cele mai reduse din Europa, dar România are mult mai multe gospodării supraîndatorate. “Pe de o parte, avem una dintre cele mai mici ponderi dintre ţările europene în ceea ce priveşte datoria populaţiei în venitul anual brut disponibil, pe de altă parte, avem o pondere semnificativă, una dintre ponderile mari, în ce priveşte gospodăriile supraîndatorate, în totalul gospodăriilor, adică acelea care înregistrează dificultăţi la plata datoriilor curente. Asta arată că, deşi pe ansamblu gradul de îndatorare nu este foarte ridicat, există un număr important de gospodării care au într-adevăr un grad ridicat de îndatorare şi care înregistrează au dificultăţi la plata datoriilor curente. De aceea şi eventualele politici luate în acest sens trebuie să fie diferenţiate, pentru că situaţia este diferenţiată”, a explicat Liviu Voinea.

Restanţe mai mici

Restanţele la creditele acordate firmelor şi populaţiei se ridicau la peste 24,9 miliarde lei, la finalul lui ianuarie, suma fiind mai mică cu 25,3% decât cea de la finalul aceleiaşi luni a anului precedent, potrivit statisticilor BNR. Din această sumă, peste 10,1 miliarde lei erau restanţe în lei, în scădere cu 23,1%, iar circa 14,7 miliarde lei în valută, acestea fiind mai mici cu 26,7%. Din totalul restanţelor, circa 8,878 miliarde lei proveneau din Bucureşti.

Totalul creditelor se ridica la peste 212,7 miliarde lei, la finele lunii ianuarie, valoarea fiind mai mică cu 3,43% decât în 2013. Împrumuturile în moneda naţională se cifrau la 91,7 miliarde lei. Valoarea totală a creditelor acordate firmelor se ridica la 105,9 miliarde lei, iar împrumuturile pentru populaţie la 102,7 miliarde lei. În ceea ce priveşte creditele acordate populaţiei, cele pentru consum totalizau 54,5 miliarde lei, pentru locuinţe — 45,1 miliarde lei, iar pentru alte scopuri — 1,86 miliarde lei.

×