x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum au muşcat scumpirile din veniturile românilor

Cum au muşcat scumpirile din veniturile românilor

de Dan Straut    |    12 Feb 2020   •   15:15
Cum au muşcat scumpirile din veniturile românilor
Sursa foto: Diana Oros

Media generală a scumpirilor - inflaţia - din 2019, de 4%, a erodat puterea de cumpărare a românilor, atât salariaţi, cât şi pensionari. Angajaţii din 9 sectoare nu au reuşit să compenseze prin venituri scumpirile de 4%, în timp ce în alte 55 de sectoare salariaţii au ieşit pe plus. Iar pensionarii au pierdut, din cauza inflaţiei, aproape toată creşterea de pensii pe care cu greu au câştigat-o anul trecut, arată statisticile oficiale analizate de Jurnalul.

Din decembrie 2018 până în decembrie 2019, salariul mediu net pe economie a crescut cu 13%, potrivit datelor comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS), iar rata inflaţiei a fost de 4%, ceea ce înseamnă o creştere doar cu 9% a puterii de cumpărare. Dar faţă de această medie, diversele domenii de activitate au consemnat creşteri sau scăderi, în sensul că în unele sectoare puterea de cumpărare a avansat mai mult sau mai puţin, în timp ce în altele a scăzut.

 

Cine sunt marii perdanţi

Pe scurt, angajaţii din 9 sectoare nu au reuşit să compenseze prin venituri scumpirile de 4%, în timp ce în celelalte sectoare salariaţii au ieşit pe plus.

Pe de-o parte, avem angajaţii care au obţinut creşteri salariale, dar aceste creşteri au fost învinse de inflaţie. În industria tutunului, spre exemplu, creşterea salarială a fost de 3,5% (de la 4.849 de lei net în decembrie 2018 la 5.023 de lei net în decembrie 2019), dar puterea reală de cumpărare a scăzut cu 0,5%, pe fondul scumpirilor. În fabricarea băuturilor, unde salariul mediu pe ramură a crescut cu 2,8% (de la 3.234 la 3.327 de lei), puterea de cumpărare a scăzut cu 1,2%. În industria chimică, salariul mediu pe ramură a crescut cu 2,6%, dar puterea de cumpărare a scăzut cu 1,4%, iar în agricultură creşterea salarială de 2% s-a transformat într-un minus de 2% a puterii de cumpărare.

Cei mai loviţi au fost însă angajaţii din domeniile în care salariul a scăzut în 2019, iar scăderea a fost accentuată de scumpiri. În minerit (extracţia cărbunelui), salariul mediu a scăzut cu 2,9% şi în acelaşi timp, pe fondul scumpirilor, puterea de cumpărare a scăzut cu 6,9%. În domeniul depozitare & logistică, unde salariul mediu a scăzut cu 3,3%, puterea de cumpărare a scăzut cu 7,3%. Iar silvicultura este cel mai nefericit sector din acest punct de vedere: salariul mediu a scăzut cu 18,7% şi, implicit, puterea de cumpărare a scăzut cu 22,7%.

 

Cine sunt marii câştigători

De cealaltă parte, avem 55 de sectoare unde salariile au depăşit scumpirile. Cei mai câştigaţi au fost constructorii, cărora veniturile le-au fost majorate (odată cu creşterea salariului minim, impusă prin lege) cu 49%, ceea ce - pe fondul scumpirilor - a însemnat un avans cu 45% al puterii de cumpărare. S-au mai remarcat angajaţii din turism (+12,3% a salariului real), învăţământ (+10,3%), administraţie publică (+8,6%), comerţ (+6,6%), respectiv IT&C (+5,2%) şi sănătate (+1,4%).

 

Salariul net a crescut mai lent decât brutul

În luna decembrie 2019, câştigul salarial mediu brut a fost de 5.465 de lei, cu 269 de lei (+5,2%) mai mare decât în luna noiembrie 2019, iar salariul mediu net a fost 3.340 de lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 161 de lei (+5,1%). Valorile cele mai mari ale câştigului net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (7.689 de lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.853 de lei), a mai comunicat INS.

Salariul real a crescut, în decembrie 2019, cu 4,7% faţă de noiembrie 2019 şi cu 9% faţă de decembrie 2018, majorările fiind datorate în special creşterii minimului pe economie.

 

 

 

×