x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum îți menții stabilitatea financiară, ca să-ți poți îndeplini obiectivele pe termen lung

Cum îți menții stabilitatea financiară, ca să-ți poți îndeplini obiectivele pe termen lung

23 Feb 2021   •   12:13
Cum îți menții stabilitatea financiară, ca să-ți poți îndeplini obiectivele pe termen lung
Sursa foto: Sursă foto: Shutterstock

O vacanță exotică într-un loc în care nu ai mai fost, transformarea unui hobby într-un business de familie, să ai propria casă sau mașină, toate acestea se pot număra pe lista ta de dorințe. La nivel declarativ, poți să-ți propui o mulțime de lucruri, dar visurile tale vor rămâne doar la stadiul de idei, dacă nu le și transformi în obiective clare. Acestea din urmă înseamnă acțiune, determinare, motivație, adaptabilitate, implicare și asumare.

Unul dintre motivele frecvente pentru care oamenii nu-și îndeplinesc obiectivele este lipsa stabilității financiare. Cu toate că, realist vorbind, nu e ușor să ai suficiente resurse materiale pentru tot ce îți dorești, nu este însă imposibil, dacă știi să-ți construiești o strategie eficientă. În continuare, afli care sunt aspectele importante de care e bine să ții cont în acest sens.

 

Fă-ți din sănătatea ta o prioritate

Una dintre condițiile esențiale pentru a-ți asigura stabilitatea financiară, pe termen lung, este eficiența muncii, astfel încât nu doar să-ți păstrezi jobul actual, ci și să poți promova sau să-ți găsești, la un moment dat, un serviciu mai bun. Din această perspectivă, transformarea sănătății într-o prioritate este o necesitate. Prin urmare, fă-ți un set complet de analize, cel puțin de două ori pe an, și mergi la controale de specialitate, indiferent ce vârstă ai. Reține că la o simplă examinare de rutină pot fi depistate probleme medicale ușoare sau severe, cum sunt infecțiile fungice, precum candidoza vaginala, care afectează peste 75% dintre femei, cel puțin o dată în viață și în 45% dintre cazuri este recurentă, și se poate monitoriza evoluția unei boli. Este esențial să te informezi corect și să urmezi recomandările medicilor, bazate pe dovezi științifice, în ceea ce privește diagnosticarea și gestionarea manifestărilor diverselor afecțiuni, fie că este nevoie urgentă de tratament ginecologic, stomatologic, ortopedic, fie că este vorba despre o schemă de tratament pentru o afecțiune cronică.

Apoi, încearcă să adopți un stil de viață sănătos, ce presupune o dietă echilibrată, potrivită nevoilor tale, care înseamnă nu doar să-ți asiguri necesarul de vitamine, ci și de minerale și nutrienți, o hidratare corespunzătoare și asigurarea unui somn de calitate, cel puțin șapte ore pe noapte. Nu uita nici de recomandarea medicilor și a specialiștilor în sănătate publică de a face cel puțin 30 de minute de mișcare zilnic. Totodată, ai grijă și de sănătatea ta mintală și relaxează-te, ca să-ți poți recăpăta energia pozitivă necesară pentru a face față provocărilor de zi cu zi.

Planifică-ți eficient bugetul personal

Comisia Federală de Comerț din Statele Unite (FTC) definește bugetul personal ca un instrument util prin care îți organizezi cheltuielile, astfel încât ele să nu depășească veniturile. Practic, este vorba despre prioritizarea lor, grupându-le în cheltuieli fixe (facturile la utilități, rate la casă sau la mașină, întreținere), care nu pot fi ajustate, cheltuieli variabile (hrana, băuturile, îmbrăcămintea, vacanțele, activitățile culturale), ce pot fi adaptate și chiar eliminate, dacă nu ai altă soluție, și cheltuieli fixe, dar care nu sunt lunare (impozitele).

Orice astfel de planificare pare la prima vedere un lung proces de-a lungul căruia intervin frustrările legate de foarte multe restricții pe care ar trebui să ți le impui. În realitate însă, dacă îți fixezi un obiectiv, cum ar fi să-ți deschizi propria expoziție cu tablouri în următoarele șase luni, atunci vei avea motivația necesară ca să faci sacrificii, care nu înseamnă să nu mai ai același nivel de trai ca până acum, ci adaptabilitate. Dincolo de prioritizarea cheltuielilor, ai grijă să-ți organizezi un fond pentru situațiile de urgență, unul pentru economii și investiții, astfel încât, dacă apare un eveniment neprevăzut, acesta să nu-ți dea bugetul peste cap și nici să nu ratezi oportunități interesante.

Investește în educația ta și în formarea profesională

Potrivit Eurostat, calitatea vieții este influențată de mai mulți factori, dintre care cei mai importanți sunt resursele materiale, activitatea pe care o desfășori, starea de sănătate, nivelul de educație, activitățile din timpul liber, securitatea economică și fizică, precum și calitatea mediului înconjurător. Toți acești indicatori sunt intercorelați și, deși nu toți depind de tine, ci și de societatea în care trăiești, unii dintre ei țin de capacitatea ta de a te adapta.

De pildă, resursele materiale pot fi în strânsă legătură cu investițiile pe care tu le faci în educația ta și în formarea profesională. Aceasta, pentru că, pe de o parte, în cazul nefericit în care rămâi fără job, îți poți construi un plan B chiar și într-un domeniu în care nu ai mai activat până acum, astfel încât să-ți asiguri stabilitatea financiară de care ai nevoie pentru a-ți îndeplini obiectivele pe termen lung. Pe de altă parte, dovedind că ești un angajat valoros, poți obține prime de merit, pe care să le direcționezi, de exemplu, spre fondul de economii sau de investiții pe care-l construiești, ori promovări care să-ți aducă venituri mai mari.

Nu neglija sursele de venituri suplimentare

Un aspect important pentru stabilitatea financiară este reprezentat și de sursele suplimentare de venit. Așadar, nu neglija chiriile pe care le poți obține de pe urma unor spații pe care nu le folosești, ia-ți colaborări pe lângă jobul de bază și transformă-ți hobby-urile, cum ar fi gătitul ori bricolajul, în mici afaceri de familie. Nu uita nici de posibilitatea de a investi în anumite fonduri de investiții sau de a încheia polițe de asigurare de viață ori de sănătate, care au și o componentă de investiție, astfel încât, împreună cu un consultant, să-ți construiești o strategie pe termen lung, adaptată nevoilor tale și ale celor dragi.

Menținerea stabilității financiare, astfel încât să-ți poți îndeplini obiectivele pe termen lung, înseamnă construirea unei strategii durabile și complexe, care acoperă atât asigurarea unei stări de sănătate mulțumitoare, cât și nevoile care țin de carieră ori de situațiile de urgență. Cu puțin efort, determinare și disponibilitatea de a te adapta pe parcurs, vei reuși să-ți vezi visurile transformate în realitate.

 

 

×