x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie De ce Legea insolvenţei persoanelor fizice a fost amânată a treia oară

De ce Legea insolvenţei persoanelor fizice a fost amânată a treia oară

27 Sep 2017   •   11:47
De ce Legea insolvenţei persoanelor fizice a fost amânată a treia oară

Legea insolvenţelor persoanelor fizice a fost amânată pentru a treia oară şi trebuie neapărat modificată pentru a putea intra în vigoare, a declarat, miercuri, Robert Cazanciuc, preşedintele Comisiei juridice din Senat, prezent la o conferinţă pe tema insolvenţei.

"Le-am spus colegilor din Parlament: dacă proiectul legii insolvenţei persoanelor fizice ar fi urmat procedura, nu am fi fost în situaţia de a amâna de trei ori aplicarea acestei legi. Ştiam că nu sunt pregătite instanţele, că nu sunt pregătite autorităţile de stat, dar eu îmi aduc aminte că votul a fost unanim în Parlament pe acest proiect", a afirmat Cazanciuc, care a fost şi ministrul Justiţiei în perioada 2013-2015.

Potrivit acestuia, situaţia din prezent a fost cauzată de lipsa unei dezbateri publice pe tema insolvenţei persoanelor fizice, lucru care se întâmplă, din păcate, în cazul multor acte normative.

"Este o ipocrizie transpartinică, din păcate, care ne blochează la un moment dat, apoi ne mirăm: "Vai, nu merge legea insolvenţei persoanelor fizice!". Pe bune? Dar cine a adoptat legea integral, aşa cum a fost propusă, fără nicio dezbatere reală, când noi am propus să intre într-un circuit de avizare, de dezbatere reală cu cei care vor fi chemaţi să aplice legea? Aţi zis: "Lasă, că nu avem timp acum, că are nevoie societatea de acest proiect". Da, are nevoie, dar un proiect neadecvat o să încurce lumea, ca dovadă că ieri a fost amânată pentru a treia oară intrarea în vigoare şi probabil, dacă nu vom face o discuţie serioasă despre forma actuală a legii, vom fi obligaţi să o amânăm din nou. Lipsa de dialog aici duce. La fel şi ipocrizia. Ipocrizia distruge România", a susţinut senatorul.

Totodată, Daniel Barbu, membru în Consiliul de Conducere al Institutului Naţional pentru Pregătirea Practicienilor în Insolvenţă (INPPI), prezent la acelaşi eveniment, a menţionat că această lege, în forma actuală, nu are cum să fie aplicată.

"Ca unul care a încercat să ţină cursuri pe tema acestei legi la noi la institut, pot să vă spun că aşa cum este acum legea insolvenţei persoanelor fizice, ea este inaplicabilă, din punctul de vedere al nostru, al celor care încercăm să o aplicăm şi să o explicăm. Este foarte încâlcită, are nevoie de foarte multe resurse, dovadă că a fost şi anulată aplicarea ei. Aşa că, atunci când se va unifica povestea insolvenţei într-un singur cod mare, clar şi aplicabil, poate se va interveni şi acolo", a precizat Barbu.

Legea privind insovenţa persoanelor fizice a fost adoptată de Parlament în luna mai 2015. www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: Legea insolvenţei personale