x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie De ce nu a apelat niciun datornic la Electorată

De ce nu a apelat niciun datornic la Electorată

de Daniela Ivan    |    27 Mai 2015   •   22:24
De ce nu a apelat niciun datornic la Electorată

Vă mai amintiţi de ordonanţa de urgenţă aprobată în vara trecută care prevedea restructurarea creditelor şi acordarea unor deduceri fiscale, denumită de presă „Electorata”? Nu s-a aplicat niciodată, deşi este în vigoare. „Am făcut un calcul şi suma datorată băncii creşte în ciuda scutirii de impozit oferite de stat”, a explicat Adrian Popescu, din Bucureşti.

Băncile susţin că nu există norme de aplicare, Guvernul spune că nu este treaba lui să facă norme, ci a băncii centrale, BNR spune că este o lege opţională. Dincolo de aceste bâlbe, adevărul este că nimeni nu poate obliga un client să aleagă această soluţie dacă nu-i este convenabilă şi are alte alternative mai avantajoase. La cererea BNR, ordonanţa a rămas opţională, după cum a declarat guvernatorul Mugur Isărescu, la data aprobării ordonanţei.

„Nu-ţi bagă nimeni pe gât această reeşalonare a creditului. Clientului i se dă o oportunitate în plus, o libertate în plus, nu e o schemă obligatorie”, a explicat Isărescu. Partea bună a legii este că datornicii cu venituri până-n 2.200 lei brut pe lună beneficiază de o scădere a dobânzii cu până la 35% pentru doi ani şi, ulterior, de o deducere fiscală de maximum 900 de lei din venitul lunar impozabil. Partea mai puţin bună este că 'Electorata' presupune prelungirea duratei creditului şi, deci, o creştere a datoriei la bănci. În plus, sunt puţini datornici care se încadrează în sita de condiţii impuse, iar băncile au venit cu soluţii personalizate pentru fiecare client în parte care s-au dovedit ceva mai bune. A fost greşit concepută. Sunt nişte condiţii drastice în care până la urmă nu se încadrează nimeni. În primul rând, solicitanţii nu trebuie să aibă restanţe mai mari de 90 de zile, însă cei aproape 950.000 de oameni din Biroul de Credit au restanţe de peste un an, unii chiar şi de şase ani." - avocat Gheorghe Piperea

Prima Maşină. Programul este gândit să stimuleze cumpărarea de autoturisme noi, însă este deocamdată un eşec. Din cele 13 bănci înscrise în program, doar trei acordă această finanţare (Alpha, CEC şi BRD), însă numărul creditelor date nu trece de 10. Băncile spun că majoritatea clienţilor preferă creditul clasic de consum fără ipotecă.

Falimentul personal. O lege mult aşteptată, care va intra rapid pe lista de neaplicat. Câţi români vor accepta să nu mai fie stăpâni pe veniturile şi pe averea lor, şi altcineva, administratorul judiciar, să decidă în locul lor ce cheltuieli pot face şi ce nu? În plus, din momentul în care îţi ceri falimentul şi până se aprobă trec între 9 luni şi 2 ani.

A Doua Casă. La începutul lunii martie, Guvernul a extins programul Prima Casă şi pentru cei care au achiziţionat o locuinţă şi vor să cumpere alta mai mare sau mai scumpă, după ce o vând pe prima şi lichidează creditul sau îl refinanţează. Nu a funcţionat pentru că nu a avut norme de aplicare. Abia ieri acestea au fost aprobate.

 

×
Subiecte în articol: electorata