x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie De ce vrea Isărescu să fie pentru unii ciumă şi pentru alţii mumă

De ce vrea Isărescu să fie pentru unii ciumă şi pentru alţii mumă

21 Sep 2016   •   19:30
De ce vrea Isărescu să fie pentru unii ciumă şi pentru alţii mumă
Sursa foto: Adrian Manolache

BNR vrea să introducă posibilitatea de a stabili derogări de la plata rezervelor minime obligatorii, derogări care merg chiar şi până la scutirea unor bănci de la plata rezervelor minime obligatorii (RMO), în situaţii excepţionale. Totodată, banca centrală intenţionează să înăsprească sancţiunile pe care le aplică băncilor comerciale care nu respectă regulile privind RMO, mergând până la suspendarea sau chiar retragerea temporară a autorizaţiei.

Rezervele minime obligatorii sunt disponibilităţi băneşti ale instituţiilor de credit, în lei şi în valută, păstrate în conturi deschise la BNR. Nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii este în prezent de 8% la lei şi 12% pentru valută. Concret, proiectul prevede că dacă o instituţie de credit înregistrează deficit de rezerve minime obligatorii în două perioade de aplicare consecutive, BNR poate efectua inspecţii la sediul instituţiei respective, potrivit hotnews.ro. În plus, dacă o bancă înregistrează deficite de rezerve minime obligatorii de mai mult de două ori în curs de 12 luni, BNR poate poate să-i suspende sau chiar să-i retragă autorizaţia. Totuşi, în situaţii excepţionale, BNR poate să aplice, pentru o perioadă determinată, derogări de la cerinţele privind rezervele minime obligatorii pentru a sprijini capitalizarea adecvată a instituţiilor de credit.

Măsuri prea drastice

BNR a trimis proiectul Băncii Centrale Europene, care nu este de acord cu aceste sancţiuni pentru că le consideră prea drastice comparativ cu cele din eurosistem. Sancţiunile pe care BNR le poate aplica pentru neîndeplinirea de mai mult de două ori în decurs de 12 luni a obligaţiei de a deţine rezervele minime obligatorii necesare nu mai sunt limitate la avertismente, amenzi şi plata de dobânzi penalizatoare, ci includ şi suspendarea parţială sau totală, pentru maximum 90 de zile, a autorizaţiei de funcţionare, scrie hotnews.ro. Prin comparaţie, pentru acelaşi tip de încălcări, sistemul rezervelor minime obligatorii din eurosistem prevede doar penalităţi.

×