x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie De la pasiune la afacere profitabilă. Cum să-ţi construieşti un busines de succes. Fii creativ, timpul valorează bani!

De la pasiune la afacere profitabilă. Cum să-ţi construieşti un busines de succes. Fii creativ, timpul valorează bani!

de Maria Coman    |    22 Apr 2015   •   00:18
De la pasiune la afacere profitabilă. Cum să-ţi construieşti un busines de succes. Fii creativ, timpul valorează bani!
Sursa foto: www.ioanstoica.ro

În ciuda crizei financiare, în ultimii ani foarte mulți români au decis să și lase serviciile sigure și să înceapă afaceri pe cont propriu. Cu atât mai dificil de luat decizia cu cât vorbim despre o piață care s-a schimbat foarte mult și despre mii și mii de falimente.

Valentina Popescu s- a hotărât să își înceapă afacerea ei în timpul concediului de creștere a copilului. Înainte a fost director de marketing la una dintre regiile de publicitate, dar a vrut să facă altceva. A investit 10.000 de euro într-un site și un magazin de produse hand made, pe care l-a închis după 7 luni însă.

„Am început fix înainte de criză, ceea ce a fost o prostie. În plus, nu eram deloc pregătită să fac asta. Când venea controlul de la ANAF aproape plîngeam, nu știam ce e cu birocrația și cum să mă descurc cu ea”.

Așa că a renunțat la magazin și s-a axat pe ceea ce avea să devină o afacere profitabilă. Acum face aranjamente florale și ateliere pentru copii, pe o piață extrem de doritoare de activități în afara programelor. Valentina e cea care a pus 12 kilograme de ardei iuți în aranjamentele pe care le-a făcut pentru o nuntă.

“Proiectul meu este Atelier Interesart, asa cum este astazi. Sunt mandra de sutele de aranjamente pe care le livrez la fiecare 1 martie, sunt mandra de feedbackurile primate de-a lungul timpului. Si cred, ca mai presus de toate, sunt mandra de mine ca am reusit sa gasesc echilibrul, sa capat mai multe resurse decat as fi capatat la orice alt job”, spune Valentina Popescu.

Antreprenoriatul înseamnă, spun specialiștii în domeniu, mai mult decât să ai una sau mai multe idei geniale de afaceri. Este nevoie să-ți transformi viziunea în realitate, să ajungi la oamenii interesați de ce ai tu de oferit înainte să epuizezi tot ce ai în pușculiță. Să nu te dezumfli la primele nereușite, s-o iei de la capăt de câte ori trebuie.

Sfaturi pentru cei care vor să înceapă o afacere

Călin Cavaleru, managing partner la HTDI, are câteca sfaturi pentru cei care vor să se apuce de afacerea proprie.

Timpul tău valorează mai mult decât banii. Dacă știi să-ți vinzi ideile vei găsi suport financiar, chiar în mai multe locuri, în schimb fiecare zi are numai 24 de ore.

Pregătește-te pentru ce-i mai rău dacă nu vrei să pui pe butuci afacerea înainte să înceapă. Vor apărea precis obstacole neprevăzute, cheltuieli suplimentare, drumuri înfundate. Fă-ți rezerve cât să nu intri-n panică dacă nu-ți iese din prima.

Asigură-te că există oameni dispuși să plătească pentru ce oferi. Ești îndrăgostit de serviciile sau produsele pe care le-ai dezvoltat, e normal, amintește-ți totuși că fără clienți nu ai o afacere, ci un hobby scump.

Planifică-ți pașii. Orice plan e mai bun decât nici un plan. Dacă nu ai priorități vizibile vei fi rapid îngropat în detalii nesemnificative.
Ia-o pe drumuri mai puțin bătătorite dacă e nevoie. Unul din motivele pentru care ai ales să fii antreprenor este dorința de a juca după propriile reguli.

Alege soluțiile cele mai simple, ieftine, ușor de aplicat pentru că ai libertatea să procedezi așa și este cea mai bună cale de a-ți învinge competitorii.

Asumă-ți riscuri inteligent. Gândește și acționează rapid, nu aștepta să-ți pice din cer căci nu se va întâmpla.

×