x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Deficitul bugetar a crăpat după cinci luni

Deficitul bugetar a crăpat după cinci luni

de Daniela Ivan    |    28 Iun 2017   •   09:50
Deficitul bugetar a crăpat după cinci luni
Sursa foto: DIANA OROS

Bugetul general consolidat a trecut pe minus după primele 5 luni ale anului, cu un deficit de 2,2 miliarde de lei, aproape triplu faţă de cel realizat în perioada similară a anului trecut. Rezultatul este îngrijorător, având în vedere că anul trecut s-a încheiat cu un deficit de 3% din PIB, respectiv de 23,1 miliarde de lei. Dacă lucrurile se vor menţine la fel şi în următoarele luni, deficitul din acest an va trece de 69,3 miliarde de lei. Adică de trei ori mai mult decât s-a estimat prin Legea bugetului general consolidat.

Luna mai a fost un dezastru din punctul de vedere al cheltuielilor bugetare raportate la venituri, având în vedere că, după primele patru luni, bugetul consolidat era încă pe plus, cu un excedent de 1,35 miliarde de lei. Asta înseamnă că în luna mai s-a înregistrat un deficit (diferență dintre cheltuieli și venituri bugetare) de 3,52 miliarde de lei.

Gol de venituri de 7,6 miliarde de lei

Veniturile bugetului general consolidat s-au cifrat, după primele cinci luni ale anului, la 98,4 miliarde de lei şi au fost cu 7,9% mai mari comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Însă şi cheltuielile erau mai mici în 2016. Dacă raportăm încasările bugetare din primele cinci luni din 2017 la veniturile estimate în buget pentru această perioadă, observăm că avem un gol la venituri de 7,6 miliarde de lei. Concret, bugetul din 2017 prevede venituri de 253,7 miliarde de lei pentru întreg anul, ceea ce înseamnă că, în primele cinci luni, statul ar fi trebuit să încaseze în jur de 106 miliarde de lei. Dar ANAF a reuşit să strângă abia 98,4 miliarde de lei.

S-au înregistrat creșteri față de anul precedent la încasările, contribuțiile sociale (+15,9%), impozitul pe salarii și venit (+12,9%), impozitul pe comerț exterior și tranzacțiile internaționale (+10,1%), venituri din capital (+13,2%), precum și din impozite și taxe pe proprietate (+20,6%).

În ceea ce privește veniturile din TVA, acestea au înregistrat o scădere față de primele cinci luni ale anului 2016 cu 5%, pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2016, a cotei standard de TVA de la 24% la 20%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2016. Totodată, începând cu luna februarie 2017 se reflectă în încasări și efectele reducerii cotei standard de TVA de la 20% la 19%.

Încasările din accize au fost cu 9,4% mai mici comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, fiind influențate de reducerea nivelului acestora pentru unele produse energetice începând cu 1 ianuarie 2017.

Cheltuielile de personal sunt supradimensionate

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 100,6 miliarde de lei, au crescut în termeni nominali cu 9,4% față de aceeași perioadă din anul  precedent.

Bugetul pentru acest an este calculat pe cheltuieli de 275,6 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că pe primele cinci luni ar fi putut fi cheltuită suma de 114,8 miliarde de lei. Acest plus a fost realizat prin diminuarea masivă a cheltuielilor de investiţii. Chiar şi aşa, economia de 13 miliarde de lei nu este deloc confortabilă având în vedere că din luna iulie sunt programate creşteri de salarii şi majorarea punctului de pensie la 1.000 de lei. Banii se vor duce numai în pensii şi salarii şi toate celelalte cheltuieli ale statului vor fi tăiate la maxim.

“De la jumătatea anului intră în vigoare măsuri care totalizează câteva miliarde de lei . Este vorba despre tichetele de vacanţă care necesită în jur de 1,7 miliarde de lei şi de creşteri salariale, care să vedem ce se mai face şi ce nu. În plus, creşte şi punctul de pensie la 1.000 de lei, ceea ce adaugă un impact în jur de 5-6 miliarde de lei” Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal

Cheltuielile de personal au crescut cu 19,1% față de aceeași perioadă a anului precedent, fiind determinate de majorările acordate în 2017, respectiv creșterea cu 15 % a salariilor din sănătate și educație începând cu 1 ianuarie 2017, a personalului plătit din fonduri publice din instituțiile şi autoritățile publice ale administrației publice locale care  beneficiază de majorarea cu 20% începând cu 1 februarie 2017, majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată de la 1.250 lei la 1.450 lei începând cu 1 februarie 2017 și majorarea cu 50% a salariului brut şi a sporurilor pentru personalul din instituțiile publice de spectacole sau concerte începând cu 1 februarie 2017.

Investiţiile, cenuşăreasa bugetului

Investiţiile totale ale statului (din buget şi din fonduri UE) au fost, în primele cinci luni din 2017, de 4,1 miliarde de lei faţă de 9 miliarde de lei în primele cinci luni din 2016. Este o scădere de 54%. Dacă ne uităm în proiectul bugetului consolidat, observăm că statul şi-a propus investiţii pentru acest an în sumă 23,8 miliarde de lei. Asta înseamnă că în primele cinci luni ar fi putut fi cheltuite în jur de 10 miliarde de lei. Însă Guvernul Grindeanu a preferat să ţină banii, ceea ce este ridicol pentru o ţară care nu are autostrăzi şi căi ferate.

 

×
Subiecte în articol: deficit bugetar PIB venituri