x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dezastru. O treime din pensii sunt plătite din bugetul de stat

Dezastru. O treime din pensii sunt plătite din bugetul de stat

de Daniela Ivan    |    22 Mar 2017   •   10:56
Dezastru. O treime din pensii sunt plătite din bugetul de stat

Deficitul fondului public de pensii a atins în 2016 pragul de 19 miliarde de lei, echivalentul a 2,5% din PIB, cel mai înalt nivel înregistrat vreodată, în perioada de după revoluţie. Bugetul de pensii a încasat, anul trecut, 38 de miliarde de lei şi a plătit pensii în valoare totală de 57 de miliarde de lei. Practic, o treime din pensii ajung să se achite din transferuri de la bugetul de stat, iar lucrurile se vor înrăutăţi semnificativ din acest an.

Fondul de pensii va creşte în 2017cu peste opt miliarde de lei, ca urmare a celor patru măsuri cuprinse în programul de guvernare, spune Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. Creşterea cu 5,2% a pensiilor de la 1 ianuarie necesită un efort financiar de 3 miliarde de lei, creşterea pensiei minine de la 1 martie la 520 de lei va costa bugetul un miliard de lei, iar majorarea punctului de pensie, de la 1 iulie, la 1.000 de lei ar necesita un efort bugetar de 2,6 miliarde de lei. În plus, de la 1 februarie a fost eliminat impozitul pentru pensiile între 1.050 de lei şi 2.000 de lei, cu un impact bugetar de 1,3 miliarde de lei, potrivit calculelor Consiliului Fiscal. Asta înseamnă că, în 2017, deficitul fondului de pensii va ajunge la 27,3 miliarde de lei, circa 3,4% din PIB-ul estimat pentru acest an de 815  miliarde de lei.

„O treime din cheltuielile bugetului de pensii sunt finanţate din bugetul de stat. Altfel spus, ne împrumutăm ca să plătim pensii pentru că, în felul în care este astăzi, sistemul nu poate fi susţinut altfel”, spune Ionuţ Dumitru, preşedinte al Consiliului Fiscal.

Pensiile speciale sunt marea problemă a României. Din 2015 încoace, Parlamentul a reintrodus pensiile speciale pentru parlamentari, poliţişti, militari, angajaţi din serviciile secrete şi alte categorii. Aceşti oameni iau când sunt pensionaţi pensii de trei-patru ori mai mari decât în sistemul public, deşi nu contribuie măcar cu un leu la sistem, încălcând principiul contributivităţii. Banii pentru ei vin de la buget. Ministerul de Interne a plătit anul trecut pensii speciale de 2,4 miliarde de lei, Armata 2,9 miliarde de lei, iar SRI 500 milioane de lei.

România este pe penultimul loc în Uninea Europeană la raportul dintre numărul de pensionari şi numărul de salariaţi, după Danemarca. Practic avem 4,5 milioane de angajaţi cu contract de muncă şi cam 5 milioane de pensionari. Media este un salariat şi jumătate la un pensionar, dar există opt ţări europene unde raportul trece de doi. În plus, alte 4,5 milioane de persoane care lucrează pe PFA, PFI sau drepturi de autor beneficiază de un regim fiscal mult mai relaxat.

Ne împrumutăm pe bandă rulantă ca să plătim pensiile. Bugetul din acest an prevede că statul va trebui să împrumute 33 de miliarde de lei pentru a acoperi deficitul bugetar estimat la 2,96% din PIB. Din aceşti bani, 27,3 de miliarde de lei vor fi transferaţi către sistemul de pensii pentru a acoperi deficitul acestui sistem şi a putea achita la timp pensiile.

Deficitul în sistemul public de pensii a crescut după reducerea CAS, la sfârşitul lui 2014

×
Subiecte în articol: pensie