x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Diaspora cade victimă terorismului

Diaspora cade victimă terorismului

de Daniela Ivan    |    16 Apr 2018   •   12:17
Diaspora cade victimă terorismului

Românii din străinătate vor fi obligați să justifice cu documente sumele de bani trimise în țară dacă depășesc 1.000 de euro, potrivit unui proiect inițiat de Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor. Acesta transpune în legislaţia românească o prevedere a Uniunii Europene care vrea să ia urma banilor negri şi a celor care finanţează terorismul internaţional.

După ce legea se va aproba, cei care nu o respectă riscă confiscarea banilor şi amenzi de până la 150.000 de lei.

Însă ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, spune că nu trebuie să ne grăbim şi să aplicăm noi primii măsura.

„Nu cred că România este ultima țară care nu a transpus această prevedere și cred că trebuie să ne gândim de două ori înainte de a transpune un act normativ. Nu spune nimeni că nu trebuie să o transpui, dar trebuie să vedem dacă și ceilalți membri UE au transpus respectiva prevedere europeană”, spune Teodorovici. Acesta adaugă că nu este România o sursă de spălare de bani şi nici românii care trimit acasă bani nu au de-a face cu acte de terorism.

Daniel Țecu, președintele Federației Asociațiilor de Români din Europa, spune că diaspora este cel mai mare investitor în România. 

 

35 miliarde de euro au trimis în ţară românii din diaspora, în ultimul deceniu, prin transfer bancar. Suma se ridică la 70 de miliarde de euro dacă luăm în calcul şi trimiterea prin cunoscuţi

 

Teodorovici spune că românii trimit bani pentru a-și susține rudele, familia, copiii, nu pentru a finanţa terorismul. Deci nu e grabă să aplicăm măsura

×