x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Din cinci solicitări de soluţionare, băncile refuză patru

Din cinci solicitări de soluţionare, băncile refuză patru

de Daniela Ivan    |    28 Oct 2016   •   18:44
Din cinci solicitări de soluţionare, băncile refuză patru
Sursa foto: Adrian Manolache

Băncile refuză 80% din solicitările de soluţionare alternativă a litigiilor formulate de Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar (CSALB) pentru consumatori. Motivele? Există un dosar înregistrat pe rolul instanţei, au avut negocieri cu clientul pe care acesta le-a refuzat sau s-a început procedura de executare silită. Aşa că acum sunt în lucru la CSALB numai 33 de dosare.

"La data de 21 octombrie, 33 de dosare erau în lucru, 35 erau în faza de filtru şi 105 dosare sunt clasate. Din cele 105, au fost refuzate de bănci 84, iar alte 21 au fost clasate din întârzierile consumatorilor. Raportul este de 4 la 1", a declarat directorul Centrului director CSALB, Liviu Fenoghen. Acesta a mai spus că cele mai frecvente solicitări  se referă la restituirea comisionului de risc perceput pentru un credit, rescadenţarea creditului, reducerea marjei dobânzii şi îngheţarea cursului valutar la data încheierii contractului de credit (în CHF), declararea creditului ca fiind scadent anticipat, fără respectarea condiţiilor contractuale, radierea înregistrărilor din biroul de credit etc.

Decizia CCR dă de lucru CSALB

Reprezentanţii Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar apreciază că vor avea mai mult de lucru în viitor. Decizia Curţii Constituţionale privind Legea dării în plată ar putea duce la creşterea numărului de dosare. "Decizia Curţii Constituţionale s-ar putea să se mai constituie în nişte dosare la Centrul de Soluţionare Alternativă. Dacă s-a mutat partea de soluţionare, de constatare a impreviziunii contractuale de unde era în instanţele de judecată, eu cred că vor fi mai mulţi consumatori care vor veni la centrul de soluţionare alternativă", a declarat Alexandru Păunescu, preşedinte al Colegiului de Coordonare al instituţiei.

Liviu Fenoghen, directorul CSALB, a făcut bilanţul instituţiei la şase luni de la funcţionare

×