x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dolce&Gabbana „made in Romania"

Dolce&Gabbana „made in Romania"

20 Apr 2004   •   00:00
Dolce&Gabbana „made in Romania"

Blugii Dolce&Gabbana se produc in Romania. La Targu-Jiu. Costa circa 6-7 euro bucata, in timp ce in magazinele din strainatate se vand pentru sume ce depasesc 100 de euro.

La Targu-Jiu, in incinta fostului Complex Mestesugaresc, se produc blugi pentru renumita casa de moda italiana Dolce&Gabbana. Italienii aduc schitele, materia prima si accesoriile, iar croitoresele gorjence doar taie si cos denimul. Productia oscileaza intre 300 si 2.000 de perechi, lunar, in functie de comanda venita de la Dolce&Gabbana. Jeansii produsi in atelierul din Targu-Jiu iau calea exportului, ajungand in marile magazine din Europa si Statele Unite ale Americii.

Lohn-ul aduce profit creatorilor italieni

Motivul pentru care casele de moda din strainatate apeleaza la firmele din Romania este simplu: mana de lucru buna si ieftina si costuri de productie foarte mici. „Sa fabrici o pereche de blugi la noi te costa de cateva zeci de ori mai putin decat daca faci acest lucru in tarile din vestul Europei", dupa cum a declarat Vasile Barceanu, directorul fabricii din Targu-Jiu. Dolce&Gabbana plateste firmei din Gorj intre 6 si 7 euro pentru o pereche de jeansi, care, in magazinele din strainatate, ajunge sa se vanda cu cel putin 100 de euro.

Tehnologie de 2 miliarde de lei

Firma din Targ-Jiu poate sa realizeze comenzile creatorilor italieni ca urmare a achizitiei unei liniei de fabricatie „Brother", investitie care s-a ridicat la doua miliarde lei. Cu toate acestea, patronii romani care lucreaza in lohn nu se aleg cu mari profituri, din preturi de vanzare a produsului, unei fabrici de lohn ii revine cam 10% din pretul de vanzare a produsului. Romania este o tara preferata de marii creatori de moda, deoarece forta de munca este calificata si foarte ieftina. Asa s-a ajuns ca produsele renumitelor firme Armani, Versace, Benetton, Mark&Spencer, BMW sau Gianfranco Ferre sa fie facute in judetele Bacau, Iasi, Vaslui, Vrancea, Timis, Arad sau Cluj.

Gabriela Mladin


Blugi de firma la comanda

In Romania exista cateva fabrici de confectii care au cumparat tehnologia care permite obtinerea unor blugi la standardele cele mai inalte. Insa, toate acestea lucreaza in lohn, dupa marci renumite, deoarece costurile impunerii unui brend pe piata este foarte mare, explica Maria Grapini, presedinte al patronatului din industra textila FEPAIUS. Exista fabrici de jeansi langa Bucuresti (la Jilava), la Constanta, la Petrosani, la Vulcan. Toate produc marci celebre de blugi, in functie de comenzile pe care le apuca de la marile case de moda. (Daniela Ivan)

×
Subiecte în articol: economic