x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dragnea: Miliardele de euro pe care România le pierde din fonduri europene vor fi constituite prejudiciu, cineva va răspunde

Dragnea: Miliardele de euro pe care România le pierde din fonduri europene vor fi constituite prejudiciu, cineva va răspunde

25 Mai 2016   •   22:20
Dragnea: Miliardele de euro pe care România le pierde din fonduri europene vor fi constituite prejudiciu, cineva va răspunde

Preşedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a respins, miercuri, la Luduş, acuzaţiile PNL, potrivit cărora PSD ar fi direct responsabil de 'dezastrul absorbţiei banilor europeni în ciclul financiar 2014-2020', arătând că Guvernul social-democrat a finalizat negocierile cu Comisia Europeană în termenele stabilite de Bruxelles şi că cineva va răspunde pentru miliardele de euro pe care România le pierde.

Dragnea a răspuns astfel poziţiei formulate, miercuri, de prim-vicepreşedintele PNL, Andreea Paul, care a arătat că PSD este direct responsabil de dezastrul absorbţiei banilor europeni în ciclul financiar 2014 - 2020, iar guvernul Cioloş este chemat să recupereze.

'Înţeleg că cineva de la PNL, persoană importantă, a spus că noi suntem responsabili de nivelul scăzut de absorbţie a fondurilor europene. (...) Aceste minciuni nu o să poată să-i exonereze de răspundere, va fi o răspundere extrem de serioasă, indiferent dacă îi protejează sau nu cineva acum. La un moment dat miliardele de euro pe care România le pierde vor fi constituite prejudiciu şi cineva va răspunde. Acest tupeu şi această minciună are picioare din ce în ce mai scurte', a arătat Dragnea.

Acesta a spus că pe exerciţiul bugetar european 2014-2020, 'minciuna e şi mai gogonată', întrucât Guvernul PSD a finalizat toate negocierile cu Comisia Europeană exact în termenele stabilite de Bruxelles şi că el, Ministerul Dezvoltării, a lăsat toate procedurile gata în luna octombrie sau noiembrie.

'Trebuia să se deschidă sesiunea de depunere de proiecte şi suntem în mai. La Ministerul Agriculturii, Programul Naţional de Dezvoltare Rurală avea toate negocierile încheiate, trebuiau să se depună proiectele de anul trecut. Domnul ministru al Agriculturii nu numai că nu dă subvenţiile, a anunţat că blochează deocamdată acel program pentru debirocratizare. Nu a făcut nimic. Lucrurile sunt la fel în schimb lume nu are acces la fondurile europene', a subliniat Liviu Dragnea.

În privinţa precedentului exerciţiu bugetar european, Liviu Dragnea a arătat că în 2010, când a venit la Ministerul Dezvoltării, a găsit Programul Operaţional Regional suspendat, că a reuşit să îl deblocheze şi să crească rata de absorbţie.

'În 3 luni, după demersuri şi discuţii la Bruxelles a fost deblocat. La acea dată, în 6 ani de derulare a POR, pe administraţia PDL, nivelul de absorbţie era de 110 milioane de euro pe an. Am modificat legislaţia, am modificat procedurile, am scos toate piedicile puse acolo cu mâna în mod intenţionat şi absorbţia a crescut la 1.120.000.000 de euro pe an. Nivelul de absorbţie a crescut datorită măsurilor pe care le-am luat în Guvern, atât legislative, cât şi procedurale. Dar cineva de la PDL să aibă tupeul acum să spun că noi am avut o problemă cu absorbţia fondurilor europene arată că grădina este totuşi foarte mare', a susţinut liderul PSD.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: liviu dragnea fonduri europene