x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie După Senat, şi Camera Deputaţilor a adoptat cererea de reexaminare a Codului fiscal

După Senat, şi Camera Deputaţilor a adoptat cererea de reexaminare a Codului fiscal

03 Sep 2015   •   12:16
După Senat, şi Camera Deputaţilor a adoptat cererea de reexaminare a Codului fiscal
Sursa foto: antena3.ro

Cererea de reexaminare a Codului fiscal, transmisă Parlamentului de către preşedintele Klaus Iohannis, a fost aprobată joi de plenul Camerei Deputaţilor cu 279 de voturi pentru, opt împotrivă şi cinci abţineri.

Comisia pentru buget-finanţe a Camerei Deputaţilor a aprobat miercuri cererea de reexaminare a Codului fiscal, cu amendamentele convenite de liderii partidelor parlamentare, dar şi cu o serie de amendamente propuse de Ministerul de Finanţe.

Amendamentele aprobate în unanimitate prevăd reducerea TVA la 20% de la 1 ianuarie 2016 şi la 19% de la 1 ianuarie 2017.

De asemenea, eliminarea taxei pe construcţiile speciale şi a supraaccizei la carburanţi se amână pentru 1 ianuarie 2017, în schimb rămâne în vigoare eliminarea taxei pe construcţiile speciale pentru investiţiile în agricultură începând cu 1 ianuarie 2016.

În privinţa impozitului pe dividende, reducerea de la 16% la 5% va intra în vigoare tot de la 1 ianuarie 2017.

Comisia pentru buget, la propunerea secretarului de stat în Ministerul Finanţelor Dan Manolescu, a aprobat un amendament care vizează acordarea posibilităţii consiliilor locale de a majora impozitul pe clădiri şi pe teren cu până la 500% pentru clădirile şi terenurile situate în intravilan neîngrijite. Criteriile de încadrare a clădirilor în categoria clădirilor şi terenurilor neîngrijite, precum şi procedura de aplicare se adoptă prin hotărârea Consiliului local. Clădirile şi terenurile încadrate la această categorie se stabilesc conform nomenclaturii stradale.

Ministerul de Finanţe a mai propus o serie de amendamente de clarificare, erori gramaticale, decizii ale Curţii Constituţionale care trebuie transpuse în legislaţie, amendamente care au fost aprobate de comisie.

Cererea de reexaminare a proiectului Codului fiscal a fost adoptată marţi de Senat.

Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Sursa: Agerpres



×