x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ECONOMIC/BUSINESS - INFO

ECONOMIC/BUSINESS - INFO

11 Feb 2005   •   00:00


12 februarie 2005
PRIVATIZARE ELECTROPUTERE. Firmele Somes Dej si Contactoare Buzau si societatile bucurestene Cuprom si Amteck Investitii, in parteneriat cu persoana fizica Gheorghe Nitu sunt singurele oferte pentru preluarea Electroputere Craiova. "Electroputere este o companie de o importanta deosebita. Vom fi foarte atenti cu procesul de privatizare de aici", a declarat Gabriel Zbarcea, presedintele Autoritatii pentru Valorificare a Activelor Statului. Cifra de afaceri a scazut la 42,6 milioane de euro, fata de 48,4 milioane de euro in 2003.

AVAS ACTIONAR LA SNC. Santierul Naval Constanta (SNC) si-a majorat capitalul social cu peste 319 miliarde de lei la 1.624 miliarde de lei, prin conversia in actiuni a creantelor pe care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) le avea fata de societate. In urma majorarii capitalului, actionarul majoritar al SNC, firma Resource International din Insulele Marsall si-a redus participatia de la 92,4% la 75% din capital. Pe de alta parte, AVAS controleaza 19,6% din capitalul companiei. Diferenta de 5,4% este detinuta de SIF Moldova, Directia Generala a Finantelor Publice Constanta, SIF Transilvania si diferiti alti actionari.

ARO FARA AIRBAG. Cross Lander intentioneaza sa vanda in SUA modelul 244X (foto), fostul ARO, fabricat in Romania, insa nu sunt indeplinite conditiile de siguranta. Din acest motiv Cross Lander solicita o perioada de doi ani pentru a pune la punct un sistem de siguranta convenabil. Potrivit adresei inaintate Autoritatii Federale pentru Siguranta Vehiculelor, costurile de echipare cu airbag sunt mult peste posibilitatile companiei. Cross Lander a ales compania Siemens pentru furnizarea sistemului de airbag. Costurile estimate pentru acest sistem este de 1,2 milioane de dolari, iar proiectul se va derula pe parcursul a 18 luni.

ROLLS-ROYCE PROFITABIL. Compania Rolls-Royce a obtinut anul trecut un profit de 345 milioane de lire sterline, in crestere cu 21%, peste asteptarile analistilor. Rolls-Royce construieste motoare pentru avioane si vase, precum si turbine pentru industria petroliera si de gaze naturale. Volumul contractelor pentru motoare a crescut cu 14%, datoria neta a scazut cu 41%, pana la 560 milioane de lire sterline, comparativ cu 950 milioane de lire sterline in anul 2003. "Singurul domeniu de care suntem dezamagiti este nivelul dividendului", a afirmat un analist al Merrill Lynch.

×
Subiecte în articol: economic