x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ECONOMIC/Stirile zilei - 9 august 2004

ECONOMIC/Stirile zilei - 9 august 2004

09 Aug 2004   •   00:00

Valuta - Cresc dobanzile la credite

Dobanzile la creditele in valuta ar putea sa creasca in urma deciziei BNR de a majora de la 25% la 30% rezervele minime obligatorii ale depozitelor in valuta ale clientilor pe care bancile trebuie sa le pastreze la BNR. Aceasta masura va avea efecte neplacute asupra clientilor, pentru ca bancile vor fi obligate sa creasca dobanda la creditele in valuta cu 0,25%-0,5%, anunta bancherii. Pentru aceste depozite, BNR ofera o dobanda de doar 0,5%, in vreme ce pentru un depozit bancile platesc dobanzi de 2-3 procente. Aceste depozite micsoreaza deci posibilitatea de creditare si deci de castig a bancilor.

Economie - Scad datoriile istorice

Nivelul arieratelor inregistrat de companiile din subordinea Ministerului Economiei s-a redus in primul semestru, pana la valoarea de 81.370 miliarde lei (circa 2 miliarde euro). La inceputul acestui an ele treceau de 133.540 miliarde lei. La randul sau, ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, afirma ca arieratele din economie s-au redus in aceeasi perioada cu 0,8% din Produsul Intern Brut. Romania s-a angajat, la incheierea capitolului "Criterii Economice" din negocierile cu Uniunea Europeana, sa reduca nivelul arieratelor cu 0,5% din PIB in acest an. Un studiu al Fondului Monetar International situa, in urma cu un an, totalul arieratelor la 39,7% din PIB.

Energie - Citire electronica a contoarelor

Sucursala Deva a filialei Electrica Banat a implementat intr-o zona cu pierderi comerciale mari a municipiului Hunedoara un sistem de citire la distanta, in timp real, a contoarelor la consumatorii casnici. Sistemul a dus la reducerea acestora cu peste 10% in numai doua luni de functionare. Datele astfel culese permit analiza curbelor de consum si consilierea clientului cu privire la tariful optim pe care il poate alege, cat si sesizarea sustragerilor de energie electrica sau a anomaliilor in consum. Sunt eliminate, de asemenea, deplasarile cititorilor incasatori pentru efectuarea citirilor de regularizare. (Adrian Mihai)

Estimare - Dolarul nu sare de 34.000 de lei

Dolarul a fost cotat de brokerii de la Bursa din Sibiu cu 33.900 de lei pentru finele lunii septembrie. Cotatia dolarului a scazut cu 450 de lei, dupa ce Banca Nationala a Romaniei a decis reducerea dobanzii de interventie si majorarea rezervelor obligatorii ale bancilor in valuta. (Cristian Necula)
×
Subiecte în articol: economic