x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ENEL demarează lucrările de modernizare la staţia de transformare Nord

ENEL demarează lucrările de modernizare la staţia de transformare Nord

22 Iul 2015   •   13:04
ENEL demarează lucrările de modernizare la staţia de transformare Nord

ENEL anunţă, printr-un comunicat remis redacţiei Jurnalul Naţional, demararea lurărilor de modernizare a staţiei de transformare Nord, din Capitală.

Enel Distribuţie Muntenia începe lucrãrile de modernizare pentru staţia de transformare (înaltã/medie tensiune) Nord ce deservește zona de nord a Capitalei, dar și anumite pãrţi din zona centralã. În urma lucrãrilor de modernizare și consolidare, ce vor necesita o investiţie estimativã de 54 milioane lei, cei aproximativ 100.000 de clienţi deserviţi de staţie vor beneficia de mai multã siguranţã în alimentarea cu energie electricã și de un confort sporit.

 

Staţia de transformare 110/20 kV Nord a fost pusã în funcţiune în anul 1965. Aceastã staţie de transformare alimenteazã cu energie electricã, prin intermediul reţelei de medie și joasã tensiune, peste 100.000 de clienţi din zona de nord a Bucureștiului dar și din zona centralã (Dorobanţi, Stefan cel Mare, Piaţa Romanã, B-dul Tei, Victoriei, Banu Manta, Titulescu, Kisseleff, Sos. Nordului, N. Caranfil, Calea Griviţei). La finalul lucrãrilor, staţia va avea o putere instalatã de 200 MVA (Mega Volt Amper), asigurând astfel o mai mare stabilitate a reţelei şi posibilitatea unui consum mai mare.

 

Lucrãrile de modernizare se vor desfãşoră în mai multe etape. Astfel, se vor înlocui celulele de înaltã tensiune cu echipamente utilizând tehnologie GIS (Gas Insulated Switchgear), sigurã și foarte fiabilã. Se vor înlocui transformatoarele de putere cu transformatoare noi. De asemenea, se vor înlocui celulele de medie tensiune cu celule de medie tensiune duble la 10 kV și celule compacte la 20 kV. În plus, se vor înlocui dulapurile de protecţii și panourile de servicii auxiliare cu dulapuri echipate cu terminale de protecţii noi și dulapuri noi de servicii auxiliare astfel încât staţia de transformare sã fie integratã în sistemul de control de la distanţã (telecontrol). În plus, deoarece clãdirea în care se aflã staţia este încadratã la gradul 2 de risc seismic, lucrãrile de consolidare vor reprezenta o parte importantã în demersul de modernizare, pentru a minimiza riscurile de prãbușire în caz de cutremur.

 

Implementarea programului Telecontrol în Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu a început în 2009. În perioada 2009 – 2014, 74% din staţiile primare ale Enel Distribuţie Muntenia au fost modernizate complet pentru a permite controlul de la distanţă. Programul va continua în următorii ani, până când toate staţiile primare aparţinând Enel Distribuţie Muntenia vor fi modernizate complet şi controlate integral de la distanţă.

 

Unul dintre principalele beneficii ale sistemul Telecontrol este că permite tehnicienilor Enel să execute manevrele de realimentare cu energie aproape instant, în cazul unor întreruperi care afectează zone extinse. În cazul apariţiei unei defecţiuni, în loc să fie trimisă o echipă de electricieni pe teren care să o inspecteze, acţiune ce necesită timp, sistemul Telecontrol permite identificarea zonei afectate mult mai repede şi efectuarea de la distanţă a manevrelor pentru realimentarea cu electricitate a consumatorilor. În plus, sistemul Telecontrol reprezintă un prim pas pentru reţelele inteligente, ce permite alături de contorul inteligent, o conectare digitală între contor şi sistemul de control, aducând astfel multiple beneficii consumatorilor.

 

Proiectul face parte din amplul program de investiţii derulat de Enel în România pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite clienţilor, modernizarea reţelei şi implementarea pe plan local a standardelor de mediu ale grupului Enel.

 

 

×