x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Enel va plăti României 400 milioane de euro

Enel va plăti României 400 milioane de euro

15 Feb 2017   •   20:20
Enel va plăti României 400 milioane de euro
Sursa foto:

Enel va plăti statului român 401 milioane de euro, în urma unei decizii a Curţii de Arbitraj de la Paris. Italienii care deţin trei dintre cele opt distribuţii regionale de energie electrică din ţara noastră şi statul român s-au judecat pe marginea unei prevederi din contractul de privatizare a Electrica Muntenia Sud, vândută companiei în 2007.

Statul a solicitat Enel 520 de milioane de euro, în contul a 13,57% din acţiuni pe care ar fi trebuit să le cumpere suplimentar. Italienii au dorit să stingă conflictul înainte de a se ajunge, în 2014, la arbitraj internaţional, şi au oferit 250 de milioane de euro.

Este primul proces pe care România îl câştigă împotriva distribuitorilor de energie, pe motiv că investitorii nu şi-au respectat obligaţiile asumate la privatizare. Cel mai cunoscut, tot cu Enel, a avut o miză de peste un miliard de euro. Alte procese au fost pierdute cu CEZ şi E.ON.

În 2014, Enel a ameninţat că se retrage din România. Un an mai târziu, s-a răzgândit. Compania este deţinută în proporţie de 25% de statul italian

Enel a raportat pentru primele nouă luni din 2016 un profit de 266 milioane de euro. Compania arată că se aştepta la decizia Curţii de Arbitraj  

×
Subiecte în articol: enel enel