x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Energia şi gazele se scumpesc

Energia şi gazele se scumpesc

15 Noi 2017   •   12:30
Energia şi gazele se scumpesc

Noua conducere a Autori­tății Naționale de Reglementa­re în Domeniul Energiei (ANRE) estimează, în primul său raport, scumpiri pentru consumatorii finali atât în ceea ce privește energia electrică, cât și gazele naturale. Acestea vor veni, în principal, ca urmare a majorării prețurilor de tranzacționare engros pe bursele de profil.

Astfel, ANRE estimează o majorare cu circa 1,5% a prețului energiei electrice la clienții finali de la 1 ianuarie 2018, potrivit unui raport citat de profit.ro. Motivul este creșterea costurilor energiei achiziționate de operatorul de transport și sistem Transelectrica cu energia suplimentară necesară asigurării siguranței în funcționare a sistemului energetic național, în momentele în care producția de energie nu face față consumului. În privința serviciului de distri­buție a energiei electrice, ANRE spune că analizează propunerile de modificare a tarifelor începând cu 1 ianuarie 2018, propuneri înain­tate de operatorii de profil.

Şi la gazele naturale se antici­pează scumpiri, ANRE precizând că prețurile engros de achiziție de către furnizori de la producători pe bursa de gaze, pentru perioada de livrare noiembrie 2017-martie 2018, ajung până la 78 lei/MWh, fiind și cu peste 20% mai mari comparativ cu prețul engros de achiziție inclus în tarifele la gaze în vigoare la finalul lunii octombrie 2017, de 64,67 lei/MWh.

Din estimările realizate până în prezent, rezu­ltă ca fiind necesară o variație a tarifelor de distribuție diferită pentru cei opt distribuitori concesionari, între -1% și +2%.

×