x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vesti proaste pentru Putin: Esec dupa esec in industria spatiala a Rusiei!

Vesti proaste pentru Putin: Esec dupa esec in industria spatiala a Rusiei!

28 Dec 2017   •   08:32
Vesti proaste pentru Putin: Esec dupa esec in industria spatiala a Rusiei!

Lansarea rachetei ruseşti Soyuz având la bord satelitul meteorologic Meteor luna trecută a eşuat pentru că traseul de zbor a fost calculat pentru o altă platformă de lansare, a declarat miercuri vicepremierul rus Dmitri Rogozin. Racheta Soyuz, lansată la sfârşitul lunii noiembrie de pe cosmodromul Vostochny (Vostocinîi), inaugurat recent în Orientul Îndepărtat al Rusiei, ar fi trebuit să plaseze pe orbită doi sateliţi de observare a Pământului, Meteor-M 2-1 şi Baumanets-2, precum şi 17 minisateliţi.

 

Dar unghiul orizontal al busolei, sau azimutul, a fost calculat pentru Cosmodromul Baikonur, pe care Rusia îl operează de decenii, în fosta republică sovietică a Kazahstanului. ''Setările erau de fapt pentru Baikonur. Ei nu au calculat azimutul", a declarat Rogozin, care raspunde de industriile spaţiala şi a apărării.

Initial, agenţia Roscosmos a acuzat o problemă legata de calculator, care ar fi apărut după ce treapta superioară a satelitului s-a desprins de racheta purtătoare. Următoarea lansare a unei rachete ruseşti, programată iniţial pe 22 decembrie, a fost amânată.

Vostochny, care a avut prima lansare anul trecut, se află în Regiunea Amur din Rusia, lângă graniţa cu nord-estul Chinei. Facilitatea are rolul de a reduce dependenţa Rusiei de Baikonur, utilizat în mod curent pentru zborurile către Staţia Spaţială Internaţională.

Pierderea acestui satelit meteorologic - care era însoţit de echipamente aparţinând unor instituţii şi companii din Canada, Statele Unite, Japonia, Germania, Suedia şi Norvegia - reprezintă un nou eşec răsunător al industriei spaţiale ruse, care a avut parte de mai multe incidente neplăcute în ultimii ani.

Construit cu un cost total cuprins între 300 de miliarde şi 400 de miliarde de ruble (4 miliarde - 5,3 miliarde de euro), cosmodromul Vostochny a avut parte în aprilie 2016 de un prim incident în momentul în care lansarea unei rachete a fost anulată in extremis, din cauza defectării unui cablu. AGERPRES.

×
Subiecte în articol: racheta soyuz Rusia esec vladimir putin