x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Estimare Moody's. Deficitul sare de 3,4%

Estimare Moody's. Deficitul sare de 3,4%

de Daniela Ivan    |    18 Ian 2017   •   17:11
Estimare Moody's. Deficitul sare de 3,4%

Deficitul fiscal va sări în acest an de 3,4%, consideră analiştii de la agenţiei de evaluare financiară Moody's. Această situaţie va avea un impact negativ asupra finanţelor publice şi datoriei României şi ar putea crea o presiune negativă asupra ratingului de ţară. Dar nu vor fi probleme.

România ar putea continua şi în 2017 o politică fiscală relaxată, spun specialiştii de la Moody's. "Alegerile generale care au avut loc la 11 decembrie 2016 au dus la formarea unui nou guvern de coaliţie. Pe fondul unei politici de relaxare fiscală semnificativă urmărită atât de precedentul guvern social-democrat, cât şi de guvernul de tehnocraţi, ne aşteptăm ca politica fiscală să rămână relaxată. Acest lucru poate avea un impact negativ asupra finanţelor publice şi datoriei şi va avea, prin urmare, un potenţial negativ asupra ratingului", a declarat analistul agenţiei de evaluare financiară Moody's, Mathias Angonin. Analistul mai spune că România ar putea înregistra, în 2017, un deficit fiscal de 3,4% din PIB, dar ia în calcul, totuşi, şi varianta că acesta ar putea fi mai mic. "Deficitul fiscal ar putea totuşi să oscileze în jurul valorii de la Maastricht, de 3% din PIB, beneficiind de cooperarea cu instituţiile supranaţionale, care ar trebui să limiteze o nouă deteriorare”, mai spune analistul agenţiei de evaluare internaţională. Acesta a mai precizat că perspectiva asociată ratingului Baa3 al României este pozitivă, reflectând progresele semnificative în corectarea dezechilibrelor macroeconomice, care, în opinia agenţiei, au redus vulnerabilitatea economiei la şocurile externe şi au deschis calea pentru o creştere economică robustă.

Analistul de la Moody's spune că de-a lungul anilor deficitele fiscale ale României au fost, în general, mai mici decât previziunile instituţiilor financiare internaţionale

 

×