x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Eugen Teodorovici: ”Vom centraliza toate achizițiile publice”

Eugen Teodorovici: ”Vom centraliza toate achizițiile publice”

09 Feb 2018   •   07:28
Eugen Teodorovici: ”Vom centraliza toate achizițiile publice”

Invitat de la emisiunea ”Punctul de Întâlnire”, Eugen Teodorovici, ministrul de Finanțe, a vorbit despre posibilitatea schimbării șefului ANAF, despre care spune că este o variantă luată în calcul.


”"Este o discuţie privind schimbarea şefului ANAF. Sunt încă discuţiile în derulare. Până când nu va apărea în Monitorul Oficial decizia de numire din partea primului ministru a persoanei care va ocupa funcţia de şef de la Fisc, nu are rost să facem speculaţii. Indiferent cine vine în această poziţie, va trebui să aibă un contract clar de perfomanţă, va avea nişte indicatori clari de performanţă şi, dacă nu răspunde, dacă nu îndeplineşte aceşti indicatori... acea persoană... În următoarele zile se va lua o deciziei” consideră Eugen Teodorovici.

Despre dificultățile întâmpinate de cetățeni în relația cu ANAF:

”Dacă ar fi o infrastructruă, lucrurile ar fi extrem de simple și nu am vorbi de zeci de formulare” a spus ministrul.

Despre scumpirile din ultima perioadă și avertismentul BNR:

”Am avut mereu o relație bună cu BNR. Respect, comunicare, schimb de informații. Chiar vreau să am o discuție la nivelul BNR, pentru a vedea care este abordarea pentru viitor. Sunt mai mulți indicatori de care trebuie să ținem cont. Cursul de schimb, creșterea prețului petrolului, sunt mulți factori care contribuie la astfel de scumpiri. Ministerul Finanțelor are un rol bine definit, BNR la fel. Fiecare își duce la îndeplinire politica” a continuat Orlando Teodorovici.

Despre împrumuturile pe care le face România

”România este pe locul 5 la nivel european, între statele cu cea mai mică datorie publică. Noi am stabilit o strategie a datoriei publice. Avem 74 de miliarde de lei pe care România trebuie să îi ia din piață. Orice țară de oriunde face astfel de practici, se împrumută pentru finanțare. Pentru acest an avem nevoie să acoperim un deficit de 24 de miliarde de lei, diferența este vorba de refinanțări, plătim ce am luat deja” a explicat ministrul.

”Noi nu ne împrumutăm să plătim pensii și salarii. În mod ideal, vorbim de bani pentru investiții. Noi toți ne dorim ca în 2020 România să fie un șantier. Lucrări mari de infrastructură, pentru ca România să fie acel loc în care lumea să vină” a mai spus Orlando Teodorovici.

Despre investiții

”Problema în România nu a fost pe partea de finanțare. Este important să avem echipe care să cunoască ce înseamnă achiziții publice, management de contract. Bunele-practici din țările europene trebuie transpuse și la noi. Parteneriatul public-privat, acest concept are deja baza legală până la un anumit punct. Odată lansat, statul poate să nu mai aibă presiune pe buget. Avem Fondul Suveran de Dezvoltare, o să vedeți că va fi. De acolo vor fi finanțate proiectele care vor aduce plus valoare. Acest fond va fi în primul rând guvernat transparent, apolitic și nu direcționat către anumite proiecte, ci doar către cele care aduc plus valoare” afirmă ministrul.

Despre bugetul de stat, în contextul măririlor de pensii și salarii

”Planul încasărilor este depășit, lucrurile stau bine. Discutăm la 25 februarie și comparăm cu perioada anterioară. În zona publică sunt foarte multe cheltuieli inutile, de la ce se cumpără în ministere...Vom centraliza toate achizițiile publice”

Despre ideea că măririle salariale bugetare vor fi făcute ”pe spinarea privaților”

”Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat până acum, au fost măsuri multe care au vizat mediul de afaceri. Statul nu va trata în mod diferit aceste zone, dar angajații nu îi putem lăsa la voia întâmplării” a conchis Eugen Teodorovici. Antena 3

×