x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Eurostat: România, cea mai mare creştere economică din UE în trimestrul trei

Eurostat: România, cea mai mare creştere economică din UE în trimestrul trei

07 Dec 2017   •   12:54
 Eurostat: România, cea mai mare creştere economică din UE în trimestrul trei

România a înregistrat în trimestrul al treilea al acestui an cel mai semnificativ avans al Produsului Intern Brut (PIB) dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, atât în raport cu perioada similară a anului trecut cât şi comparativ cu trimestrul al doilea al acestui an, conform unei estimări revizuite publicate joi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

 

Potrivit Eurostat, în trimestrul al treilea, PIB-ul zonei euro şi cel al Uniunii Europene au crescut cu 2,6% comparativ cu perioada similară din 2016. Cele mai mari creşteri anuale din UE în perioada iulie-septembrie 2017 s-au înregistrat în România (8,6%), Malta (7,7%) şi Letonia (6,2%). Niciun stat membru UE nu a raportat scăderea PIB-ului în trimestrul trei din 2017 comparativ cu perioada similară din 2016.

De asemenea, în trimestrul trei din 2017 comparativ cu precedentele trei luni, PIB-ul zonei euro şi cel al Uniunii Europene au urcat cu 0,6%, după un avans de 0,7% în perioada aprilie-iunie 2017. Cele mai mari creşteri trimestriale din UE în perioada iulie-septembrie 2017 s-au înregistrat în România (2,6%), Malta (1,9%) şi Letonia (1,5%). Singurul declin trimestrial s-a înregistrat în Danemarca, minus 0,6%, scrie agerpres.

Conform estimărilor "semnal" publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică (INS), Produsul Intern Brut al României a crescut în 2017 în termeni reali cu 2,6% în trimestrul trei faţă de trimestrul precedent, în timp ce raportat la perioada similară a anului trecut avansul a fost de 8,8% pe serie brută şi de 8,6% pe serie ajustată sezonier.

Premierul Mihai Tudose declara recent că anul viitor România ar putea înregistra o creştere economică de peste 6%, în condiţiile în care anul în curs se va încheia cu acelaşi procent.

×