x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Falimentul Omnia e premeditat, spune ministrul Turismului. Turiştii au rămas şi fără vacanţă şi fără bani

Falimentul Omnia e premeditat, spune ministrul Turismului. Turiştii au rămas şi fără vacanţă şi fără bani

de Daniela Ivan    |    23 Oct 2017   •   12:50
Falimentul Omnia e premeditat, spune ministrul Turismului. Turiştii au rămas şi fără vacanţă şi fără bani
Sursa foto: fizkes/Getty Images/iStockphoto

Românii care au cumpărat circuite turistice pentru anul 2018, cu plata în avans, de la Omnia Turism au toate şansele să rămână fără bani pentru concediul mult visat. Ministerul Turismului şi ANAT caută bani pentru a -i putea despăgubi pe turiştii păgubiţi, însă nu se ştie ce sume se vor strânge. În plus, procesul e de durată, iar banii, atâţia câţi vor fi, nu vor putea veni în această vară.

 

Agenţia Omnia Turism a vândut pachete de aproximativ 7,5 milioane de euro pentru anul 2018 unui număr de 8.500 de clienţi, iar pentru perioada 17 octombrie - 31 decembrie 2017 au mai fost încasaţi 433.000 de euro de la 202 turişti. Este foarte greu ca aceşti turişti să-şi recupereze banii având în vedere că după moartea patronului în conturile firmei s-au mai găsit numai 30.000 de euro, iar asigurarea este o poliţă de despăgubiri de numai 50.000 dolari.

ANAF ia urma conturilor lui Negru

Agenția Națională de Administrare Fiscală și Direcția de Investigare a Criminalității Economice caută să identifice dacă patronul Omnia Turism, George Negru, care s-a sinucis la începutul acestei săptămâni, are bani  prin alte conturi din ţară sau străinătate. "Nu putem să discutăm ce se poate recupera și ce nu se poate recupera în acest moment, până ce colegii de la ANAF și cei de la Direcția de investigare a criminalității economice nu termină controlul și nu identificăm dacă există bani în alte părți. Nu putem trage o concluzie vizavi de acest lucru în acest moment. Când se vor finaliza controalele de către cele două instituții, atunci putem veni să spunem exact ce și cum", a afirmat ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre.

 

“Ceea ce s-a întâmplat la Omnia Turism credem că a fost un caz premeditat, ţinând cont că această companie funcţiona foarte bine, şi totul s-a petrecut într-un timp foarte scurt. Este o companie veche, de peste 26 de ani care nu a avut probleme.” Ministrul Turismului, Mircea Dobre

Fond de solidaritate la ANAT

Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) vrea să lanseze un fond de sprijin pentru turiştii care au fost păgubiţi cu peste 1.000 de euro în urma achiziţionării de pachete de la compania Omnia Turism. Preşedintele ANAT, Alin Burcea, a spus că oricine poate să contribuie la acest fond, nu numai agenţiile de turism care sunt şi ele decapitate după acest incident. Omnia turism era printre cei mai mari tour operatori de circuite turistice şi astfel o parte din agenţiile de turism care revindeau circuitele organizate de Omnia sunt puternic afectate. Omnia a practicat o reducere mare, timp de un an şi jumătate, de circa 40% la sută, în condiţiile în care, în general, pe circuite nu prea există early booking şi astfel a putut atrage cele 8 milioane de euro de la turişti şi agenţii.

Turiştii spun că Guvernul trebuie să reglementeze activitatea agenţiilor de turism astfel încât oamenii să-şi poată recupera banii în cazul falimentului unei agenţii.

" Vom vedea totalul şi în termen de câteva luni, eu propun 5 - 6 luni, pentru că abia atunci se va şti de la executorul judecătoresc, să venim şi noi cu nişte bani pe care să-i alocăm acestor persoane, pentru că suntem extrem de interesaţi ca încrederea în agenţiile de turism să nu scadă, pentru că e foarte grav” Alin Burcea, preşedintele ANAT

 

Peste 8.500 de turişti care şi-au plătit în avans circuitele turistice din 2018 au rămas cu ochii în soare

×
Subiecte în articol: Omnia Turism