x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Falimentul suflă peste aproape jumătate din economie

Falimentul suflă peste aproape jumătate din economie

de Adrian Stoica    |    02 Aug 2017   •   15:34
Falimentul suflă peste aproape jumătate din economie
Sursa foto: BOGDAN IURASCU/JURNALUL NATIONAL

Aproximativ 45% din firmele din România au capitaluri negative și, în mod normal, nu au cum să supraviețuiască, dar reuşesc să reziste pe piaţă finanțându-se, în principal, prin întârzierea plăților către furnizori sau stat. Concluzia se desprinde dintr-un studiu de impact realizat de Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) și lector al Institutului Bancar Român (IBR).

 

Conform studiului, tratamentul aplicat acestor companii ar trebui cântărit cu mare atenţie, fiind vorba de capitaluri proprii negative în valoare cumulată de aproximativ 153 miliarde de lei şi aproape 711.000 de salariaţi care lucrează la aceste companii şi plătesc contribuţii sociale, respectiv 18% din totalul angajaţilor din mediul de afaceri. „Este ca și cum o gospodărie are cheltuieli lunare de 1.000 de lei, dar venituri lunare totale de 800 de lei. Cum supraviețuiește? Simplu: nu plătește la termen datoriile respective. În mod similar supraviețuiesc aproape jumătate din companiile active în România”, potrivit celui care a realizat analiza. Acesta susţine că este necesară verificarea detaliată a motivelor pentru care companiile înregistrează pierderi pentru trei exerciţii financiare consecutive, nu desfăşoară nicio activitate, care sunt condiţiile privind finanţarea de la entităţile afiliate, precum şi obligativitatea de acoperire a capitalurilor proprii negative prin majorarea capitalului social şi completarea pierderilor neacoperite.

 

România a devenit campioana regională a firmelor fără activitate, în condiţiile în care una dintre patru companii sunt „în funcţiune”, dar au venituri zero, cel mai mare procent din Europa Centrală şi de Est.

×