x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fermierii vor primi sprijin maxim de la Ministerul Agriculturii

Fermierii vor primi sprijin maxim de la Ministerul Agriculturii

de Daniela Ivan    |    30 Sep 2012   •   15:41
Fermierii vor primi sprijin maxim de la Ministerul Agriculturii

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, le-a spus fermierilor ca in anul 2012 vor primi suma maxima care poate fi acordata pe suprafata, respectiv 170 de euro pe hectar, un sprijin de 500 de lei la bovine si de 40,8 lei pe cap de animal in sectorul de ovine.

'Eu cred ca prin ceea ce am obtinut la rectificarea bugetara, prin promisiunea de a se aloca acea o suta de milioane de euro, suntem astazi in masura sa ne indeplinim o promisiune importanta pe care am facut-o pentru fermieri, si anume aceea ca in 2012, pentru prima oara de cand suntem stat membru al Uniunii Europene, putem sa acordam valoarea maxima admisa de Comunitatea Europeana“, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin. Acesta a precizat ca daca anul trecut sprijinul pe suprafata a fost in valoare de 132 de euro la hectar, contributia nationala fiind doar de 12 euro la hectar, anul acesta, acest sprijin de la bugetul de stat creste de patu ori, pana la 50,75 de euro pe hectar. 'Per total, fermierii vor primi in jur de 170 de euro pe hectar. La bovine, daca anul trecut sprijinul pe cap de animal a fost de 416 lei, anul acesta este de 500 de lei pe cap de animal“, a mai spus ministrul Agriculturii, citat de Agerpres.

In ceea ce priveste sprijinul pe cap de animal la ovine, ministrul a precizat ca Ministerul Agriculturii va merge in acest an tot pe plafonul maxim aprobat de Comisia Europeana, respectiv 79 de milioane de euro, ceea ce reprezinta 40,8 lei pe cap de ovina. Anul trecut, in sectorul de ovine s-a acordat 39 de lei/cap de animal. Din 16 octombrie se va acorda avansul din sprijinul pe suprafata in urma solicitarii facute Comisiei Europene. 'Avem posibilitatea ca din 16 octombrie sa acordam in avans 50% din banii europeni. Incepand cu 1 decembrie vom plati toate sumele. Sprijinul de minimis va incepe si acesta sa fie platit de la 1 noiembrie, deja fiind primite cereri de la 1 noiembrie acest an. In ceea ce inseamna sprijinul pentru cap de animal la bovine si la ovine, acesta se va acorda asa cum s-a acordat mereu, in anul 2013, insa fermierii pot lua de saptamana viitoare o adeverinta pe baza careia pot sa-si primeasca 90% din sprijin“, a adaugat Daniel Constantin.

×
Subiecte în articol: ministerul agriculturii sprijin fermieri