x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Finul lui Dragnea, propus la şefia asigurărilor din ASF

Finul lui Dragnea, propus la şefia asigurărilor din ASF

de Adrian Stoica    |    20 Mar 2017   •   12:10
Finul lui Dragnea, propus la şefia asigurărilor din ASF
Sursa foto: SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO

După câteva luni de acalmie, prin Autoritatea de Supraveghere Financiară ASF a început să bată din nou vântul schimbărilor. Surse apropiate instituţiei susţin că până la mijlocul lunii viitoare actualul preşedinte al ASF, Mişu Negriţoiu, va fi schimbat cu Coca Constantinescu, iar pentru fostul responsabil al sectorului de asigurări, Marius Vorniceanu, deja s-au găsit înlocuitori. Cap de listă aici este Cristian Roşu, finul preşedintelui PSD, Liviu Dragnea.

 

Postul de responsabil cu piaţa asigurărilor este vacant de la începutul lunii octombrie a anului trecut după ce Marius Vorniceanu a demisionat. În această săptămână grupurile parlamentare vor face propunerile pentru persoana care va ocupa acest post, urmând ca după negocieri să fie desemnată. Având în vedere structura politică a Parlamentului,  pentru desemnarea acestuia, PSD, care are cele mai mari grupuri parlamentare, va avea ultimul cuvânt.

 

Cristian Roşu, în fruntea listei

Pe lista favoriţilor PSD se află Cristian Roşu, actualul director general al Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA), şi Cătălin Rangu, şeful Direcţiei Protecţiei Consumatorilor din cadrul ASF. Numirea lui Cristian Roşu ca vicepreşedinte ASF şi responsabil cu sectorul asigurărilor nu este decât o formalitate, având în vedere că acesta se bucură de susţinerea liderului PSD, Liviu Dragnea, al cărui fin este. Cristian Roşu are o experienţă de peste 15 ani pe piaţa financiară, la un moment dat fiind directorul general al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), iar din luna mai a anului trecut ocupă funcţia de director general al FGA.

 

Coca Constantinescu, noul preşedinte ASF

Numirea vicepreşedintelui ASF, Coca Constantinescu, ca preşedinte al instituţiei este deja dată ca sigură. Nominalizarea lui este susţinută atât de PSD, cât şi de Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. Comisiile reunite de buget finanţe ale parlamentului urmează să înainteze Birourilor Permenente raportul privind demiterea lui Mişu Negriţiou, după care acesta va fi votat de plenul reunit al celor două Camere.

 

Negriţoiu se vrea la CEC

Singurul aliat al lui Mişu Negriţiou pentru a rămâne la şefia ASF pare să fie doar Comisia Europeană, care consideră că revocarea acestuia nu este în linie cu regulile internaţionale de bună practică şi are implicaţii asupra independenţei supravegherii. Mişu Negriţoiu încearcă totuşi să-şi asigure un loc călduţ în continuare, el depunându-şi dosarul în vederea ocupării unui loc în Consiliul de Administraţie al CEC Bank.

×