x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fumigene politice în piaţa gazelor. Preţurile la populaţie nu cresc dar se speculează teama

Fumigene politice în piaţa gazelor. Preţurile la populaţie nu cresc dar se speculează teama

24 Noi 2014   •   18:24
Fumigene politice în piaţa gazelor. Preţurile la populaţie nu cresc dar se speculează teama

Cu cât creşte preţul gazelor pentru populaţie începând de anul viitor? Parlamentul, ANRE şi Guvernul au fiecare o viziune proprie asupra acestui subiect sensibil mai ales pe timpul iernii când consumul creşte. Potrivit statisticilor, 1,6 milioane de apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire şi apă caldă pe gaze naturale.

Disputa privind majorarea preţurilor începând din ianuarie 2015 este cauzată de liberalizarea pieţei pentru consumatorii industriali, inclusiv CET-uri, procentele avansate de ANRE pentru creşterea preţurilor fiind cuprinse între 28% şi 38%. Cum această creştere de preţuri a gazelor se aplică şi furnizorilor de apă caldă şi căldură se pune întrebarea în ce măsură vor fi afectate facturile populaţiei la întreţinere.

Deputatul PSD, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Servicii şi Industrii, a declarat alarmist că preţul gazelor ar putea creşte cu 35% începând cu 1 ianuarie 2015, inclusiv pentru cei care deţin centrale de apartament.

De partea cealaltă, ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, susţine că informaţia privind scumpirea gazelor cu 35% începând 1 ianuarie 2015 este “o fumigenă” aruncată în presă iar preţul gazelor nu va creşte. “Consumatorul de gaz din România pentru consumul său la aragaz, la centrala proprie, la centrala de bloc nu se modifică absolut nimic”, a afirmat Nicolescu. Ulterior Iancu a revenit asupra declaraţiei, spunând că preţurile nu cresc pentru cei cu centrale de apartament.

Scandalul creşterii preţului la gaze a izbucnit în cadrul dezbaterii organizate ieri la Palatul Parlamentului de Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Enegiei (CNR-CM). Preţurile reglementate pe piaţa gazelor pentru consumatorii non-casnici vor fi eliminate complet la începutul anului viitor, iar utilizatorii industriali trebuie să negocieze cu furnizorii preţuri noi până la 31 decembrie 2014, potrivit unui Ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE). Pentru populaţie, liberalizarea totală a pieţei va avea loc în 2021.

“La 1 ianuarie în mod normal prin liberalizarea preţului centralele termice producătoare de căldură, apă caldă cu gaze naturale, ar trebui să crească practic preţul ca urmare a acestui proces. Ar însemna o discrimiare între consumatorii casnici. Toate municipalităţile prin Consiliul Local au decis o subvenţionare a preţului gigacaloriei de la bugetul local. Acum, însă, acest salt, nu mai permite autorităţilor să suporte o diferenţă atât de mare”, a spus deputatul Iulian Iancu ce deţine şi funcţia de preşedinte al Comitetului Naţional Român al Consiliului Mondial al Enegiei (CNR-CM).

Iancu susţine că se “impune modificarea Legii 123 în ceea ce priveşte consumatorul casnic care, dacă este alimentat din sistemul centralizat, adică în cazul Bucureştiului de la Electrocentrale, sau este alimentat de o centrală termică proprie de apartament, are în momentul de faţă un tratament discriminatoriu. Cel cu centrală de apartament este protejat de calendarul de liberalizare până în 2021, iar ceilalţi, de la 1 ianuarie, ar trebui să suporte preţul pieţei libere”, a spus Iancu.
El a exemplificat că preţul gazelor naturale reprezintă 80% din costul Gigacaloriei ceea ce înseamnă că cetăţeanul care se încălzeşte cu energie termică de la CET va plăti cu 28,8% şi 38,4% mai mult.

Nicolescu: gazele nu se scumpesc
Ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, a declarat că informaţia privind scumpirea gazelor cu 35% începând 1 ianuarie 2015 este “o fumigenă” aruncată în presă, precizând că preţul gazelor nu va cunoaşte o creştere.
“Îmi plac discuţiile serioase şi profesioniste. Datele astea aruncate aşa nu sunt o dovadă de profesionalism. La populaţie, preţul nu va creşte de la 1 ianuarie. A fost o interpretare a ANRE că pentru a se aplica acelaşi lucru şi pentru gazul consumat în centralele termice ar trebui modficată prin OUG legea 123. Ne-au trimis nişte calcule prin care arată că o să crească preţul final plătit de populaţie cu 18-22%. Le-am cerut date suplimentare. Trebuie şi o analiză juridică, economică, aşteptăm datele suplimentare”, a declarat Nicolescu, luni, într-o intervenţie telefonică la Antena 3. “Ne-am trezit cu această fumigenă aruncată de la Parlament. Nu vreau să comentez declaraţii ale politicienilor. Una spun în documentele pe care le trimit, alta spun în presă”, a spus ministrul pentru Energie.

ANRE: se lucrează la modificarea legii
Declaraţia ministrului este susţinuiă şi de Niculae Havrileţ preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE). Cu o mică diferenţă însă: “preţul gazelor naturale nu va creşte în perioada următoare, însă este posibilă o majorare a preţului la energia termică furnizată consumatorilor casnici racordaţi la sistemul centralizat”.”Aceste centrale termice funcţionează în zona eligibilă şi în mod normal ar trebui să-şi ia gaze naturale din zona concurenţială, care au preţ mai mare decât preţul pe care îl au consumatorii casnici”, a spus Havrileţ.

Şeful ANRE susţine că este necesară o modificare legislativă şi aplicarea unui tratament egal consumatorilor. Acesta a spus că, de la momentul liberalizării pieţei gazelor, în acest an, au apărut diferenţe de preţ la furnizori. “Există o diferenţă, de la 90 de lei pe Megawat la consumatorii industriali, faţă de 53 de lei la consumatorii casnici. Asta înseamnă că din această iarnă ar exista această discrepanţă majoră, care ar putea să aducă la energia termică un preţ mai mare, pentru că ar fi utilizate gazele la preţul industrial. Am sesizat Departamentul de Energie. Suntem într-o colaborare, şi în această săptămână cred că va ieşi un prim draft de ordonanţă de urgenţă de modificare a legii şi de aducere la acelaşi numitor a consumatorilor casnici, indiferent de unde îşi iau energia termică”, subliniază Havrileţ. O amânare parţială sau totală a liberalizării pentru consumatorii industriali (inclusiv CET-uri) nu se poate face fără aprobarea prealabilă a Comisiei Europene.

×