x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Germania se decarbonizează de 30 de ori mai rapid decât România

Germania se decarbonizează de 30 de ori mai rapid decât România

de Adrian Stoica    |    13 Ian 2021   •   09:40
Germania se decarbonizează de 30 de ori mai rapid decât România

Sistemul energetic românesc este unul dintre cele mai poluante, în condiţiile în care la nivelul Uniunii Europene acesta se decarbonizează rapid. Dacă în Germania, ţara cea mai industrializată din UE, emisiile provenite de la termocentralele pe bază de cărbune s-au redus la jumătate numai într-un an, în România reducerea a fost de doar 1,8%. Noi suntem încă în faza în care discutăm, facem proiecte pentru modernizarea şi reconversia producţiei, visând că Green Deal-ul european va răsturna o căruţă de bani peste noi.

Reducerea emisiilor provenite de la combustibilii fosili s-a făcut, în general, pe fondul reducerii producţiei de energie. Potrivit raportului Comisiei pentru mediu intitulat „Sistemul UE de comercializare a cotelor de emisii în 2020: tendințe și proiecții”, în țara noastră, producţia de energie în termocentrale s-a redus cu 3% în perioada 2018-2019, din care reducerea producţiei pe bază de cărbune a reprezentat 1,8%. Spre deosebire de România, care până acum mai mult a mimat decarbonizarea, în Germania, scăderea producţiei de energie în termocentralele pe bază de cărbune a fost de 53,6%, în timp ce producţia în termocentralele pe bază de gaze, mai puţin poluantă, a crescut cu 9,2%. Procentual, scăderi semnificativ mai mari decât România au înregistrat și Spania (-24%), Olanda (-12,4%), Marea Britanie (-12,4), Franţa (-7,1%), Portugalia (-6%), Grecia (-5%) și Cehia (-3,9%). Chiar și vecinii bulgari au un infim avans faţă de noi, la ei înregistrându-se o scădere de 1,9%.

Un aer curat aduce şi bani

Raportul subliniază că rămân necesare reduceri semnificative ale emisiilor de gaze cu efect de seră pentru a atinge neutralitatea climatică până în 2050, iar licitarea cotelor de emisii se poate transforma într-o sursă semnificativă de venituri pentru a sprijini investițiile climatice. Potrivit ultimelor datelor publicate de Ministerul Finanţelor, România a vândut la licitaţie, pe platforma comună a UE, numai în luna noiembrie a anului trecut un număr de 3,42 milioane de certificate de emisii, obţinând în schimb 90,13 milioane de euro, după ce în 2018 a câștigat din vânzarea lor circa 500 de milioane de euro. Emisiile totale de gaze cu efect de seră de la instalațiile staționare au scăzut cu 9,1% între 2018 și 2019, cea mai mare scădere din ultimul deceniu. Asta a făcut ca numărul de certificate de emisii de gaze cu efect de seră licitate în 2019 să scadă cu 36%, dar prețurile lor mai ridicate au crescut veniturile din licitații cu 447 milioane de euro față de 2018, ajungând la 14,1 miliarde de euro.

Emisiile de gaze cu efect de seră din instalațiile staționare au scăzut de la 1.682 megatone echivalent dioxid de carbon (Mt CO2e) în 2018, la 1. 530 Mt CO2e în 2019. Aceasta reprezintă cea mai mare scădere a emisiilor din ultimul deceniu.

În România, în perioada 1990-2019 nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră a scăzut cu aproximativ 55% și cu 25% din 2005 până în prezent

×