x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul a aprobat impozitarea bacşişului/ Amenzi de 1.500 lei pentru nedeclarare/ Ce spun patronii de restaurante şi hoteluri

Guvernul a aprobat impozitarea bacşişului/ Amenzi de 1.500 lei pentru nedeclarare/ Ce spun patronii de restaurante şi hoteluri

de Alina Botezatu    |    22 Apr 2015   •   22:56
Guvernul a aprobat impozitarea bacşişului/ Amenzi de 1.500 lei pentru nedeclarare/ Ce spun patronii de restaurante şi hoteluri

ANAF nu poate verifica valoarea bonul fiscal pentru ciubuc

Impozitarea bacşişului este greu de aplicat, deşi reglementările sunt simple. Îngreunează activitatea firmelor, îi nemulţumeşte pe angajaţi şi pe patroni şi are multe aspecte neclare. Astfel, devine, cel puţin pentru moment, greu de pus în practică. 

Tinu Sebeşanu, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), ne-a spus că impozitarea bacşişului este greu de pus în practică. Acesta va fi primit de persoana care face serviciul, precum un chelner sau o cosmeticiană, care va cere casierului să facă un bon fiscal. Astfel, se vor emite două bonuri fiscale, dacă se va da ciubuc. Măsura va fi cel mai greu de aplicat pentru unităţile mari, care au multe mese sau activităţi şi emit multe bonuri. 

 Pentru a fi impozitat bacşişul, firmele vor trebui să achiziţioneze două noi registre: unul pentru casa de marcat şi unul în care să treacă câţi bani au angajaţii, când intră în tură. Dacă nu îi declară, ei riscă o amendă între 1000 şi 1500 lei. “Cum obligăm noi ospătarii să declare corect bacşişul primit? Se ajunge la situaţii ridicole. Sunt chestii de procedură pe care piaţa le va reglementa, pentru că nu sunt obligaţi să facă norme de aplicare”, a detaliat Tinu Sebeşanu. Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, a menţionat că, în cazul unui control al Fiscului, angajaţii nu vor fi percheziţionaţi, ca să se afle câţi bani au.    

Dragoş Petrescu, CEO-ul City Grill Group, ne-a menţionat ca efecte pozitive: toate veniturile vor fi fiscalizate, ceea ce va aduce mai mulţi bani la buget; vor fi venituri legal declarate mai mari pentru angajaţi; va fi mai simplu de plătit bacşişul pe card; iar 16% este un cost decent.

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, ca, bacşişul să fie impozitat cu 16%. Suma poate fi reţinută de firmă şi redistribuită angajaţilor sau lăsată celor care o primesc, dar taxa o reţine şi o dă statului firma. Măsura se va aplica în câteva zile.


×