x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie PSD dă OUG-ul luptei de clasă. Vreți salariile la fel? Bateți-vă cu patronii!

PSD dă OUG-ul luptei de clasă. Vreți salariile la fel? Bateți-vă cu patronii!

de Daniela Ivan    |    21 Noi 2017   •   08:52
PSD dă OUG-ul luptei de clasă. Vreți salariile la fel? Bateți-vă cu patronii!
Sursa foto: Victor Stroe

Autorităţile s-au spălat pe mâini de răspunderea transferului contribuţiei de la angajator la angajat şi au mutat toată responsabilitatea în cârca sindicaliştilor şi a patronilor. Chiar şi a simplilor salariaţi, dacă lucrează în firme cu mai puţin de 20 de angajaţi.


Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care obligă toţi angajatorii, chiar şi pe cei cu un singur salariat, să înceapă negocieri colective pentru menţinerea valorii nete a salariilor în plată în urma transferului contribuţiilor sociale. Toată procedură trebuie să se desfăşoare în intervalul 20 noiembrie-20 decembrie 2017, ceea ce este imposibil, susţin la unison patronatele şi sindicatele.

Patronii nu pot fi obligaţi

Sindicatele şi patronatele atrag atenţia că deşi reprezentanţii guvernului au garantat prin declaraţiile publice că salariile nete nu vor scădea, în fapt adoptând OUG 82/2017 lasă larg deschisă poarta ca salariile oamenilor să scadă. Blocul Naţional Sindical spune că angajatorii au doar obligaţia iniţierii negocierilor, nu şi a măririi salariilor brute, aşa că le dă mână liberă unor patroni să negocieze salarii brute mai mici.

"Statul vine cu o altă ordonanţă halucinantă prin care încearcă să scape de răspundere şi încearcă să găsească un vinovat pentru că unii angajatorii vor scădea salariile odată cu transferul contribuţiilor sociale. Guvernul recunoaşte prin această ordonanţă că nu are soluţii juridice pentru a impune menţinerea salariilor nete la nivelul actual ” Dumitru Costin, preşedinte Blocul Naţional Sindical

Angajaţii puşi să se lupte cu patronii

Angajaţii din firmele cu mai puţin de 20 de salariaţi sunt lăsaţi de izbelişte şi puşi în situaţia de a-şi negocia singuri menţinerea salariilor nete. Este de aşteptat ca mulţi din aceşti oameni să nu aibă forţa necesară să se impună în faţa patronilor care pot să le spună “dacă nu-ţi convine poţi pleca”.

Nici salariaţii din firmele mai mari, dar unde nu există un sindicat reprezentantiv, nu au o soartă mai bună. “Cu excepţia situaţiei unde în unitate există un sindicat reprezentativ, sindicat afiliat la rândul său la o federaţie reprezentativă la nivel de sector, în toate celelalte situaţii este foarte greu de desluşit, şi total incert, cine îi va reprezenta pe salariaţi în negociere", spune Costin.

Investitorii cer anularea ordonnaţelor problemă

Reprezentanţii mediului de afaceri cer anularea modificărilor la Codul fiscal, a declarat liberalul Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei economice din Senat. "Un lucru a reieşit cu claritate din discuţiile pe care le-am avut astăzi cu mediul de afaceri, toată această modificare, bulversare fiscală, este respinsă de mediul de afaceri. Dincolo de faptul, spuneam, că se bulversează mediul de afaceri, până la urmă toată lumea a fost unanim de acord că nu se justifică sub nicio formă urgenţa acestei măsuri”, a spus Zamfir.

Șeful BNS spune că este imposibil ca federaţiile şi confederaţiile reprezentative să-şi poată desemna reprezentanţi care să asiste negocierea la toţi angajatorii. „Ar însemna că ar trebui să avem în fiecare zi reprezentanţi în 350 de firme.”

×
Subiecte în articol: guvernul