x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Havrileţ (ANRE): Deocamdată nu luăm în considerare plafonarea tarifelor la energie

Havrileţ (ANRE): Deocamdată nu luăm în considerare plafonarea tarifelor la energie

16 Iul 2017   •   12:50
Havrileţ (ANRE): Deocamdată nu luăm în considerare plafonarea tarifelor la energie

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) nu ia în consideraţie deocamdată propunerea de plafonare a tarifelor, venită din partea Electrica, întrucât, în prezent, nu există elemente din care să reiasă că piaţa nu este funcţională, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ. 

El a fost întrebat dacă este nevoie, pe piaţa de energie, de o plafonare a preţurilor după ce, joi, directorul general al Electrica a afirmat că sunt necesare măsuri de echilibrare a cererii şi a ofertei pe piaţa de energie, de produse de tip forward sau de plafonarea tarifelor, în condiţiile în care preţul în piaţă a crescut foarte mult. 

"Deocamdată nu luăm în considerare această propunere (de plafonare a preţurilor - n. r.). Nu avem date privind nefuncţionalitatea pieţei. Considerăm că OPCOM acţionează cu maturitate şi asigură funcţionarea pieţei", a spus Havrileţ. 

Şeful ANRE a arătat că plafonarea preţurilor ar însemna măsuri extreme privind funcţionarea pieţei de energie, precum suspendarea unor platforme bursiere, suspendarea cuplării pieţei spot a bursei OPCOM cu pieţele din Ungaria, Cehia şi Slovacia, precum şi stabilirea unor preţuri reglementate, conform Legii 123/2012, legea-cadru a sectorului energetic. 

"Cel mai greu de stabilit ar fi măsurile de recuperare a pierderilor cauzate producătorilor", a adăugat preşedintele ANRE. 

Potrivit Legii 123, articolul 80, "(1) În situaţii de dezechilibre majore între cerere şi ofertă şi disfuncţionalităţi evidente ale pieţei de energie electrică, Guvernul, la propunerea ANRE şi cu avizul Consiliului Concurenţei, poate limita creşterea excesivă a preţurilor/tarifelor sau blocarea acestora pentru o perioadă determinată de maximum 6 luni, perioadă ce poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă circumstanţele ce au determinat adoptarea respectivei decizii, prin: a) fixarea unei limite superioare a preţului pe o piaţă centralizată; b) limitarea venitului din activitatea reglementată. (2) Costurile recunoscute şi amânate, potrivit prevederilor alin. (1) lit. b), se recuperează integral, în conformitate cu procedura emisă de autoritatea competentă". 

La rândul său, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a arătat că instituţia derulează în acest moment o analiză sectorială asupra pieţei de energie. 

"Sunt de acord că avem nevoie de noi instrumente de tranzacţionare care să reducă volatilitatea", a declarat Chiriţoiu, pentru AGERPRES. 

Directorul general al Electrica, Cătălin Stancu, a declarat, joi, că preţurile pe piaţa de energie au crescut semnificativ în ultimele luni, afectând atât distribuitorii şi furnizorii, dar posibil şi alte industrii, şi că este nevoie de măsuri de echilibrare a cererii cu oferta, produse de tip forward sau o măsură administrativă, cum a fost cea luată în cazul RCA privind plafonarea tarifelor. 

"Din punctul meu de vedere, este esenţial să înţelegem ce se întâmplă şi să luăm măsuri de normalizare. Trebuie să te uiţi la un echilibru între cerere şi ofertă. Dacă acest echilibru nu mai există, să încerci să determini cauzele. Totodată, ar trebui să se creeze produse forward. De ani de zile se aşteaptă aceste produse. Aceasta este marea noastră rugăminte către OPCOM, trebuie să ne uităm la produse mature de risc, cum sunt pe pieţele europene. Şi, probabil pe termen scurt, ar putea fi luate în calcul şi măsuri administrative pe termen scurt, până la clarificarea situaţiei din piaţa", a spus Stancu. 

El a subliniat că, din punctul de vedere al Electrica, situaţia este serioasă şi, dacă acelaşi lucru este valabil şi în cazul altor jucători de piaţă, dar şi în alte industrii, se strâng suficiente elemente pentru o astfel de măsură. 

"Din punctul meu de vedere, pentru noi, Electrica, situaţia este extrem de serioasă. Acum, întrebarea este cât de serioasă e pentru toată lumea. Dacă toată lumea pe partea industriei spune, da, e serioasă, şi dacă şi cei din industriile care depind de costul energiei spun că e serioasă, cred că se strâng elemente... Nu ştiu să spun care ar fi preţul. Preţul corect este preţul de piaţă. Singura întrebare este dacă piaţa e funcţională sută la sută. Dacă e, ăsta e preţul", a precizat Cătălin Stancu. 

În urmă cu două săptămâni, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, declara că instituţia pe care o conduce monitorizează situaţia de pe piaţa energiei electrice, unde există suspiciuni cu privire la cauzele care au dus la creşterea preţurilor iarna trecută, şi va deschide o investigaţie dacă vor exista suficiente indicii de încălcare a legii. 

El s-a referit la situaţia din lunile ianuarie - februarie, când preţul pe piaţa spot a bursei de energie OPCOM s-a dublat faţă de nivelul de la începutul anului. 

"Există suspiciuni cu privire la lucrurile care s-au întâmplat în iarnă şi modul în care se repercutează ele în continuare în preţul electricităţii. Este o zonă pe care o monitorizăm. Dacă vom avea suficiente indicii, vom deschide o acţiune. Momentan, suntem doar în analiză, dar nu suntem surzi la plângerile dumneavoastră şi nu ignorăm semnalele pe care le primim din piaţă", a spus el. 

Întrebat dacă există posibilitatea ca producătorii de energie să se fi înţeles între ei pentru a creşte preţul, Chiriţoiu a răspuns: "Pisica cu clopoţei nu prinde mulţi şoareci, deci niciodată nu vă vom spune pe cine suspectăm, ar fi absurd". 

"Pe fondul unor condiţii climaterice excepţionale, preţul electricităţii a crescut la începutul anului, vedem pe piaţa pentru ziua următoare (PZU) că lucrurile s-au stabilizat, iar preţul a revenit la cel din anii anteriori, dar nu ne uităm doar la PZU. Sunt o serie de actori de pe piaţă care ne-au contactat şi vor să aibă discuţii privind evoluţia preţului. Ok, vom culege elemente din discuţiile cu ei şi, dacă vom considera că sunt elemente şi avem indicii suficiente pentru deschiderea unei investigaţii, vom deschide. Împotriva cui, nu pot să spun acum", a adăugat el. AGERPRES

×