x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie In SUA, gigantul aerului, Boeing 747, iese la pensie!

In SUA, gigantul aerului, Boeing 747, iese la pensie!

14 Dec 2017   •   10:42
In SUA, gigantul aerului, Boeing 747, iese la pensie!

Aparatul a scris una dintre cele mai frumoase pagini ale aviatiei, a devenit avionul presedintilor americani si a turismului de masa. Acum, Boeing 747 se pregateste sa iasa din scena in Statele Unite, dupa 50 de ani de la primul zbor.

 

"747 a dat aripi lumii. A unit lumea", a rezumat istoricul Michael Lombardi. "Puteai sa ajungi de la Londra la Singapore. O lume intreaga devenise accesibila in mai putin de 24 de ore", a adaugat Michel Merluzeau, specialist in aviatie.

La 19 decembrie, Delta Air Lines va retrage din flota sa pentru transportul de pasageri aparatele 747, dupa o ultma calatorie comerciala Seul-Detroit. Incepand cu aceasta data, nici o companie aeriana americana nu va mai dispune de 747 destinate transportului de pasageri. Lufthansa, British Airways si Korean Air LInes vor continua sa propuna marelui public deplasari cu 747.

De ramas bun, Delta ofera, de asemenea, zboruri, dintre care unul in 20 decembrie, pentru mai multi dintre angajati si clienti fideli ai firmei. Pentru ei, biletele s-au vandut la licitatie, pe internet, ca o demonstratie a nostalgiei miilor de iubitori ai acestui avion, aflat deja intr-unul dintre cele mai mari muzee aeronautice chiar inainte de a se retrage din activitate.

"Este sfarsitul unei ere", a estimat Bob van der Linden, de la Smithsonian Museum din Washington. "Este un aparat care a facut calatoria cu avionul accesibila marelui public", a adaugat el. "E mare, foarte confortabil, are o scara interioara. Hubloul este departe de dumneavoastra, este spatiu", a continuat van der Linden.

Supranumit "reginal cerurilor" sau "Jumbo Jet", Boeing 747 este inconfundabil. Putand transporta pana la 600 de pasageri, in functie de versiune, el dispune de patru reactoare si doua punti, la "etaj" fiind dipusa clasa I. Primul zbor a avut loc in 1969, dar comenzile nu au venit imediat. "La acea data, 747 a aparut ca o eroare", isi aminteste Lombardi. Situatia s-a redresat insa, astfel ca 747 va ramane cel mai mare avion pentru transportul de pasageri pana cand Airbus va lansa, in 2005, modelul A380.

Potrivit Flightglobal Ascend, pana in prezent au fost livrate peste 1500 de aparate, din care 500 isi fac inca datoria. Numarul lor se va reduce insa din cauza costurilor ridicate de intretinere.

×
Subiecte în articol: boeing 747 avion aparat retragere sua