x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Încasările ANAF, pe plus în primele patru luni

Încasările ANAF, pe plus în primele patru luni

18 Mai 2017   •   11:30
Încasările ANAF, pe plus în primele patru luni
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a colectat în luna aprilie, venituri bugetare în sumă totală de 18,03 miliarde lei, cu 1,18 miliarde lei, respectiv cu 7% mai mult decât în luna aprilie 2016 (16,85 miliarde lei). Astfel, la nivelul lunii aprilie s-au colectat cu 1,17 miliarde de lei mai mult, faţă de anul 2016, în creştere cu 107%, în timp ce pe primele patru luni creşterea a fost de 102,7%, a declarat, ieri, preşedintele ANAF, Bogdan Stan, la finalul unei întâlniri pe care a avut-o cu premierul Sorin Grindeanu. Totodată, în primele patru luni ale anului, ANAF a rambursat  TVA în sumă de 3,9 miliarde de lei, faţă de un TVA rambursat în anul 2016, de 5,1 miliarde de lei, nivelul mai scăyut al rambursărilor fiind explicat de şeful Fiscului de cererile mai puţine. "Această diferenţă de 1,2 miliarde de lei vine din solicitările mai scăzute ale contribuabililor pentru rambursarea de TVA, din cota redusă de TVA, ştiţi foarte bine, decembrie 2015, faţă de decembrie 2016, a fost 24% şi 20%, ulterior, începând cu anul 2017, 19%. Un alt motiv este funcţionarea grupurilor fiscale, care au început anul acesta să funcţioneze. Avem 114 grupuri fiscale şi practic acel TVA deductibil de care ar beneficia şi care ar fi putut să îl solicite la rambursare, este compensat cu TVA-ul de colectat", a precizat preşedintele ANAF, Bogdan Stan.
Potrivit datelor ANAF publicate la începutul lunii mai, Fiscul a colectat 68,45 miliarde lei, în primele patru luni din acest an, în creştere cu 2,71% comparativ cu perioada similară din 2016.

La începutul lunii martie. preşedintele ANAF, Bogdan Stan, a prezentat Executivului un plan de măsuri pentru creşterea încasărilor bugetare după rezultaele sub asteptări obţinute de Fisc la începutul anului

×
Subiecte în articol: anaf