x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Industria petroliera din Polonia, la ora reorganizarii!

Industria petroliera din Polonia, la ora reorganizarii!

27 Feb 2018   •   19:08
Industria petroliera din Polonia, la ora reorganizarii!

Guvernul Poloniei intenţionează să realizeze o fuziune a celor mai mari rafinării, PKN Orlen şi Grupa Lotos, pentru a crea un jucător mai important, capabil să concureze pe pieţele internaţionale, a informat marţi PKN.

 

Anunţul vine după o serie de tranzacţii în care firmele şi instituţiile de stat au preluat activele scoase la vânzare de companiile străine prezente pe piaţa poloneză, inclusiv în domeniul bancar şi energetic. De asemenea, este luată în calcul şi o fuziune între cele mai mari bănci poloneze de stat.

Orlen, cu o capitalizare bursieră de aproximativ 40 de miliarde de zloţi, a anunţat marţi că a semnat o scrisoare de intenţie pentru cumpărarea unei participaţii de cel puţin 53% în Lotos, a cărei capitalizare bursieră era de aproximativ 10 de miliarde de zloţi la închiderea şedinţei de luni a Bursei de la Varşovia.

Obiectivul acestei tranzacţii este crearea unei companii puternice, integrate, capabile să concureze pe pieţele internaţionale, să reziste fluctuaţiilor de pe piaţă. Finalizarea tranzacţiei ar putea dura un an, se arată într-un comunicat al PKN.

Ministrul Energiei, Krzysztof Tchorzewski, a declarat recent pentru publicaţia Dziennik Gazeta Prawna că o fuziune între Lotos şi PKN Orlen nu ar fi o idee rea. Marţi la prânz, acţiunile PKN şi Lotos înregistrau fiecare un avans de aproximativ 6% la Bursa de la Varşovia.

Guvernul de la Varşovia vrea ca băncile de stat să-şi majoreze cota de piaţă prin preluări. Partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS), care a câştigat detaşat alegerile legislative din octombrie 2015, a promis că va creşte controlul statului asupra economiei şi că va încerca să "re-polonizeze" sectorul bancar, dominat de investitorii străini. AGERPRES

×