x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie INS: Câștigul salarial mediu net a crescut cu 1,9% în iulie, până la 1.719 lei

INS: Câștigul salarial mediu net a crescut cu 1,9% în iulie, până la 1.719 lei

05 Sep 2014   •   11:04
INS: Câștigul salarial mediu net a crescut cu 1,9% în iulie, până la 1.719 lei

Câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 1,9% (32 lei), până la 1.719 lei în iulie în comparație cu luna anterioară, arată datele Institutului Național de Statistică /INS/, publicate vineri.

Câștigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.378 lei, cu 1,9% mai mare decât în luna iunie 2014.

Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracția petrolului brut și a gazelor naturale (4562 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.011 lei).

Potrivit INS, indicele câștigului salarial real pentru luna iulie 2014 față de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal net și indicele prețurilor de consum, a fost de 102,0%.

Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 128,0%, cu 2,4 puncte procentuale mai mare față de cel înregistrat în luna iunie 2014.

În luna iulie 2014, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare față de luna iunie ca urmare a acordării de prime ocazionale, sume din profitul net și din alte fonduri, realizărilor de producții ori încasărilor mai mari (funcție de contracte).

De asemenea, câștigul salarial mediu net a crescut în luna iulie 2014 ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru stabilirea salariului de bază minim brut, la 900 lei/lună.

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 10,9% în fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, respectiv cu 9% în activități auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activități de asigurare și fonduri de pensii); între 6% și 8% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, extracția cărbunelui superior și inferior, captarea, tratarea și distribuția apei; între 4% și 6% în activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune; înregistrări audio și activități de editare muzicala (inclusiv activități de difuzare și transmitere de programe), fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, industria metalurgică, agricultură, vânătoare și servicii anexe, alte activități extractive, alte activități de servicii, extracția minereurilor metalifere, industria construcțiilor metalice și a produselor din metal (exclusiv mașini, utilaje și instalații).

Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna iunie de premii ocazionale, sume din profitul net și din alte fonduri, scrie agerpres. De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net sunt cauzate și de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte), precum și de angajările de salariați cu câștiguri salariale mici, în unele activități economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 7,9% în fabricarea produselor din tutun; între 5,5% și 7,0% în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, fabricarea băuturilor, tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor; între 3,0% și 4,0% în fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, extracția petrolului brut și a gazelor naturale, activități de spectacole, culturale și recreative.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă astfel: administrație publică (2,2%), sănătate și asistență socială (0,4%), ca urmare a aplicării prevederilor legale de la 1 iulie 2014. În învățământ s-a înregistrat o scădere a câștigului salarial mediu net (-1,9%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței școlare.

Comparativ cu luna iulie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,1%. Indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 104,1%. 

×