x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Institutul Național de Statistică a revizuit pozitiv dinamica PIB în trimestrul II din 2020

Institutul Național de Statistică a revizuit pozitiv dinamica PIB în trimestrul II din 2020

09 Oct 2020   •   11:10
Institutul Național de Statistică a revizuit pozitiv dinamica PIB în trimestrul II din 2020
Sursa foto: RaduBadoiu@GuvernulRomaniei

Institutul Național de Statistică a revizuit pozitiv, cu 0,2 puncte procentuale, dinamica PIB în trimestrul II din 2020, a anunțat vineri ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, pe pagina sa de Facebook. 

„Astăzi INS a anunțat că deși economia a fost în stare de urgență în aproape tot trimestrul II au existat contribuții pozitive la creșterea economică din: construcții – 0.3 puncte procentuale, IT – 0.6 puncte procentuale, administrație publică și apărare; asigurări sociale din sistemul public; învățământ; sănătate și asistență socială – 0.3 puncte procentuale.”, scrie Cîțu. 

De asemenea, ministrul Finanțelor a menționat că cele mai importante informații vin de la investiții și exporturi nete. 

„Investițiile au avut în perioada de criza o contribuție pozitivă de 0.5 puncte procentuale (a fost revizuită de la 0.4 puncte procentuale) inițial. Este evident că strategia de a canaliza cât mai multe resurse spre investiții, 30 de miliarde lei în 9 luni și cea mai mare sumă din ultimii 10 ani, a funcționat. În ceea ce privește exporturile nete, contribuția negativă a fost redusă cu 0.4 puncte procentuale, ducând la un impact negativ mult mai mic pentru PIB. Sunt date foarte bune care susțin scenariul de baza cu o revenire în V a economiei din trimestrul III 2020.”, mai scrie acesta. 

Institutul Național de Statistică a revizuit la 11,9% estimările privind contracția Pordusului Intern Brut, de la 12,3%, pe seria ajustată sezonieri în trimestrul II din acest an, față de primul trimestru din 2020.

Conform comunicatului INS, faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, PIB-ul a înregistrat o scădere cu 10,3% pe seria brută şi cu 10,2% pe seria ajustată sezonier.
 
 

×