x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ISĂRESCU: Creditele în FRANCI ELVEŢIENI - pseudosoluţii, aberaţii şi adevăr

ISĂRESCU: Creditele în FRANCI ELVEŢIENI - pseudosoluţii, aberaţii şi adevăr

de Dan Constantin    |    30 Ian 2015   •   12:52
ISĂRESCU: Creditele în FRANCI ELVEŢIENI - pseudosoluţii, aberaţii şi adevăr

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a deschis o conferință pentru problema creditelor în franci elvețieni.

Iata  principalele idei ale expunerii Guvernatorului BNR:

- Nu e bine sa se actioneze in pripa. Cursul si-a revenit cu 8 la suta. Cine platea diferenta de la 22 daca inghetam cursul?
- Sa fixam curs leu - CHF? Fantezii de seara la televizor. Fixarea curs leu/chf la BNR, perturbam INTR-UN SCENARIU HOROR  leu/ euro, se ducea la 3,7. cadea exportul, recesiune puternica, somaj, stimulare importuri. Leii din piata dispar. O asemenea miscare, miliarde euro din rezeva valutatra dispar
- ALTE consecinte - blocarea imprumuturi in chf.suntem in UE, liberalizarea capital, cu risc de rigoare, ca libertatea de miscare. luam pasapoartele/ ar fi o autoexcludere.
- SUNT 1,1 miliarde depozite CHF in banci romanesti. Sa  obligi la schimbare in lei, euro? Opresti piata de schimburi cu Elvatia, sa preia ei riscul valutar
- Sa blocam creditul personal, sa-l firestrictionat. Sa spui ca CHF este moneda toxica, un derapaj verbal, comparatia cu rubla, antologica, va face inconjorul lumii.
- derapaje si confuzii si e nevoie sa clarificam
- socul extern trebuie administrat. sa-i protejam pe cei care sufera. Ce ne obliga legea. nu  avem supravegere pe 2 milioane de credite in romania, la fiecare ofiter de credit. noi avem riscul sistemic sa-l supraveghem
- CREDITUL in CHF in Romania - de 7 ori mai mic fata de Ungaria, 5 ORI fata de Polonia. 4,5 la suta pondere chf in credite, 75 412 persoane, Polonia 500 000
- nu s-au facut speculatii pe CHF in banci.
- STRUCTURAcredite, 25 la suta, sub 4000 CHF.
- 47 000, peste 4000 , dar cateva chiar de sute de mii chf. 
- 3 banci au 75 la suta din credite.
- 15 la suta  dintre creditori au venituri mari, nu au aparut in strada si sunt funtionari in banci si sunt jenati ca-i apara Piperea.

CEI VULNERABILI
- o treime imobiliare, restul credite de consum, sunt si garantate cu ipoteca
- scadente - 40 la suta sub 5 ani, au fost platite. 40  la suta 15 ani.
- nu e risc sistemic, pondere redusa in pib, varietate de situatii. Grupuri sociale vulnerabile, sa targhetam pe ele. Reprezentantul lor - o propaganda, erijat. Nu poate fi solutie generala,ci multe specifice
- context economic. solutii de piata, inflatie scazuta, context favorabil. BNR stimuleaza SOLUTII, nu decizii fortate, administrative - BNR- avocatul bancilor? NU,noi aparam sistemul, intermedierea financiara, bancile se apara singure.
- in 2008   a fost un produs pentru ziaristi in CHF.
- bancile sunt pe pierdere, actionarii pot pleca dupa 2-3 ani. de ce sa piarda bani aici. costul poverii doar spre banci, o greseala, le muta la depozite, pe ceiilalti clienti.
- 2007 am dat dreptul de autoreglementare dat bancilor.

ADEVARUL DESPRE SOLUTIILE DIN ALTE TARI
- Croatia a luat o masura in an electoral, la limita infrigement. inghetat la curs dar nu la curs istoric, doar un an. Polonia, doar vorbeste,  declaratie premier, a scumpit creditul cu 15 la suta. Ungaria, 50 la suta erau primariile indatorate, interventia statului a fost sa nu dea faliment administratia publica.9 miliarde dolari de la rezerva ca sa sustina expunerea bacilor

Pseudo remedii si solutii realiste
- nu facem solutii monetare dupa rating tv
- fara hazard moral, sa nu discrimineze creditorii in alte monede - euro, sa nu incalce tratat aderare, libera circulatie a capitalului.
- directiva- conversia la cursul pietii, nu la cel istoric. cu s-a transmis eronat? telefon fara fir.
- conversia la curs istoric- efect 8 mld euro? cine suporta? Piperea?
- 4,5  mld euro conversia la curs istoric +20 la suta. ACESTA ESTE COSTUL
- solutie  pt toate valutele. sare deficitul bugetar. daca impunem, bancile cer pagubele in instanta.3-4 banci au nevoie de infuzii de capital, au facut-o pana acum, dar un efort suplimentar nu cred ca mai e posibil.
- Cinteza nu a apasat pe buton de panica, a spus care sunt costurile reale.
- Preferam cursul zilei cu un discount, o negociere directa si individuala.
- Conversia la cursul istoric, o inducere in eroare.
- Isarescu a prezentat si alte variante considerate realiste pentru ajutorarea grupurilor vulnerabile. BNR nu e parte la nici un contract de creditare, dar oamenii vin la noi. 

×