x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Isărescu: "Mulţi vorbesc despre un adevărat război cibernetic în desfăşurare"

Isărescu: "Mulţi vorbesc despre un adevărat război cibernetic în desfăşurare"

08 Dec 2017   •   12:51
Isărescu: "Mulţi vorbesc despre un adevărat război cibernetic în desfăşurare"

Apariţia unei crize pe plan global, cu impact şi în ţara noastră, nu este exclusă, în contextul ultimelor valuri de atacuri cibernetice, a declarat, vineri, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, la o conferinţă în domeniul securităţii cibernetice.

 

"Trebuie să fim conştienţi că, în contextul ultimelor valuri de atacuri cibernetice, mulţi vorbesc despre un adevărat război cibernetic în desfăşurare, în părţi ale lumii, nu este exclusă apariţia unei crize pe plan global greu de preconizat, greu de prevăzut, greu de întrevăzut, cu impact şi în ţara noastră", a spus Mugur Isărescu.

Acesta a precizat că prevenirea atacurilor cibernetice şi securizarea adecvată în faţa acestora nu mai sunt o opţiune, ci au devenit o necesitate, specialiştii din domeniu atrăgând atenţia că trebuie să accelerăm adaptarea la noile realităţi, iar în România se subliniază faptul că există riscul ca rezilienţa sistemelor noastre să fie diminuată semnificativ, alături de capacitatea instituţiilor publice şi private de a acţiona inteligent şi de a proiecta interesele naţionale la nivel internaţional.

"Infrastructurile cibernetice trebuie protejate astăzi mai mult ca oricând în condiţiile în care riscul operării în spaţiul cibernetic este din ce în ce mai mare. Peste 90% din activităţile economice şi de afaceri ale organizaţiilor diverse sunt dependente de dispozitivele informatice. Fiabilitatea şi securitatea lor sunt esenţiale pentru viaţa economică şi socială şi în special pentru funcţionarea pieţei interne", a afirmat guvernatorul BNR, citat de agerpres.

Potrivit acestuia, există o preocupare deosebită pentru aceste probleme în rândul băncilor centrale pentru că acestea sunt informatizate într-un grad tot mai mare.

"Banca Naţională a României depune eforturi împreună cu autorităţile statului pentru a face faţă atacurilor cibernetice potenţiale. Abordarea noastră este că trebuie să ne dezvoltăm şi sistemele noastre interne de protecţie, dar cel mai bine este să cooperăm cu autorităţile statului specializate. Chestiunile acestea sunt de o complexitate crescândă şi cred că nicio bancă centrală nu poate să le facă faţă singură", a mai declarat Isărescu.

×