x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Leul a trecut cu bine peste criza elenă. BNR: Băncile cu capital grecesc sunt sigure

Leul a trecut cu bine peste criza elenă. BNR: Băncile cu capital grecesc sunt sigure

de Daniela Ivan    |    02 Iul 2015   •   16:13
Leul a trecut cu bine peste criza elenă. BNR: Băncile cu capital grecesc sunt sigure
Sursa foto: Mugur Isarescu, guvernatorul BNR / Foto: Adrian Manolache

Românii nu au de ce să-şi facă griji că moneda naţională va slăbi foarte mult în raport cu euro. Banca Naţională a decis să aplice politici monetare mai prudente în această perioadă dacă fluctuaţiile cursului euro-leu sunt destul de puternice.

Leul a rezistat bine crizei din Grecia, de două zile se apreciază, în condiţiile în care analiştii economici din UE îi cântau prohodul spunând că forintul unguresc şi leul românesc vor fi cele mai afectate monede.

Banca Naţională a cotat ieri un euro cu 4,4685 lei, în scădere cu 5 bani faţă de marţi. Analiştii mai multor bănci locale au suspectat că evoluţia surprinzătoare a cursului leu-euro are legătură cu intervenţia BNR, care doreşte să apere nivelul de 4,50 lei/euro pentru a limita volatilitatea ridicată pe termen scurt.

Finanţarea de la „mame” e mică


Băncile cu capital elen nu sunt dependențe de băncile-mamă. „Liniile de finanțare de la băncile-mamă reprezintă 27% din totalul pasivului lor, majoritatea finanțărilor au maturitatea de peste un an”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Pe de altă parte, un raport ING arată că finanţările care veneau de la „mamele” din Grecia ar putea fi înlocuite cu 2,5 miliarde de euro de la stat, în caz de nevoie.

"Nu există bănci greceşti în România. Toate sunt bănci româneşti cu capital grecesc. În primele 5 bănci ale sectorului bancar local nu e niciuna cu capital grecesc. Avem însă două asemenea bănci în top 10 sector bancar" - Mugur Isărescu, guvernator BNR

×
Subiecte în articol: leu euro leul romanesc grecia bnr