x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Leul s-a depreciat faţă de dolar cu 14% în acest an. Efectele se văd din aprilie

Leul s-a depreciat faţă de dolar cu 14% în acest an. Efectele se văd din aprilie

de Daniela Ivan    |    01 Apr 2015   •   22:22
Leul s-a depreciat faţă de dolar cu 14% în acest an. Efectele se văd din aprilie
Chinezăriile se scumpesc

Smartphone-urile, tabletele, plasmele, dar şi jucăriile şi hainele "made în China" vor costa mai mult din această lună. La fel cafeaua şi fructele exotice. Stocurile vechi s-au epuizat, iar mărfurile nou importate ajung pe rafturi mai scumpe chiar şi cu 15% ca urmare a întăririi dolarului faţă de leu.

Prăbuşirea dramatică a leului faţă de dolar îi îngrijorează pe comercianţii care aduc marfă din ţările unde schimburile comerciale se fac în moneda americană.
„Până acum am reuşit să amortizăm deprecierea leului din stocuri, dar pe parcursul lunii aprilie vor intra noile preţuri. Notebook-urile, tablete pot să se scumpească cu până la 15%. Indirect, vor fi afectate şi alte categorii de produse, care conţin componente fabricate în China, precum electrocasnicele mici“, a declarat Dragoş Sîrbu, directorul executiv Flanco Retail.

China furnizează cea mai mare parte din mărfurile ieftine de pe piaţa românească, însă datele statistice arată că 24,6% din importurile totale ale României vin din zone din afara Uniunii Europene, în special din Asia, Orientul Mijlociu şi Africa. Toate aceste produse se vor scumpi aproape cu acelaşi procent cu cât va creşte dolarul faţă de leu.Compania de brokeraj Tradeville estimează creşteri ale preţurilor şi pentru cafea, cacao şi fructele exotice, deoarece acestea se tranzacţionează la nivel mondial tot în monedă americană.

Rate în creştere
Afectaţi vor fi şi cei 5.000 de români care sunt împrumutaţi la bănci în dolari. Aceştia trebuie să scoată acum din buzunar cu 33 de lei mai mult, faţă de luna ianuarie, pentru fiecare sută de dolari pe care o dau la bancă. " Cine are credite în moneda americană va avea rate de plată în creştere, în această categorie intră şi România pentru obligaţiunile denominate în dolari", a declarat Radu Crăciun, economistul-şef al BCR. Partea bună pentru bănci este că valoarea creditelor acordate în dolari este mică, echivalentul a 7,3 miliarde lei, cea ce reprezintă doar 2,6% din totalul creditelor, conform datelor Băncii Naţionale a României. Şi statul român va plăţi mai mult pentru obligaţiunile denominate în dolari, care se ridică la aproximativ 20% din totalul datoriei externe.

Dolarul va trece de 4,28 lei la cursul oficial
Bancherii estimează că dolarul se va întări faţă de leu până la 4,28-4.9 lei, până la finele anului. "Aşteptările noastre sunt că un euro va fi tranzacţionat în jurul unei valori medii de 4,45lei combinate cu previziunile grupului Erste care anticipează pentru sfârşitul anului un curs euro-dolar în jur de 1,04 sugerează o rată de schimb potenţială pentru cursul dolar-leu de 4,28 ", a declarat economistul-şef al BCR. Acesta a mai precizat că sunt posibile episoade de volatilitate cauzate mai degrabă de evoluţiile din regiune, precum cele legate de relaţia Greciei cu zona euro sau de Ucraina. În viziunea Raiffeisen Bank, cursul dolar/leu ar urma să ajungă în iunie la 4,45, iar în decembrie la 4,9.

Preţul benzinei se va stabiliza
Carburanţii s-au scumpit deja cu 12% faţă de luna ianuarie, dar preţurile se vor stabiliza, conform estimărilor făcute de brokeri. "Pe termen scurt este posibilă chiar o nouă rundă de scăderi la preţurile pentru combustibili, după care ne aşteptăm ca acestea să nu crească, ci să se stabilizeze”, a declarat Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct, compania de brokeraj Tradeville. Acesta a mai precizat că trebuie luate în considerare şi preţul petrolului pe pieţele internaţionale care este într-o scădere abruptă şi concurenţa care obligă unii producători să îşi reducă marjele de profit.

De ce se prăbuşeşte leul în faţa dolarului?
Pentru că dolarul câştigă teren în faţa monedei europene, iar leul este perceput ca o monedă satelit a euro, spun analiştii economici. Dolarul a început să crească faţă de euro încă din vara anului trecut când Mario Draghi, preşedintele BCE, a pus bazele Programul de relaxare cantitativă QE, care, în esenţă, înseamnă că UE dă drumul la tiparniţa de bani. Creşterea maximă a avut loc în luna martie, când Banca Central Europeană a făcut primele achiziţii .Peste 1.100 de miliarde de euro noi nouţi vor intra în economia zonei euro, până la finalul anului 2016, în speranţa că se va stopa inflaţia şi că se vor impulsiona exporturile, prin deprecierea euro. Analiştii europeni se aşteaptă ca euro să fie la paritate cu dolarul, până la sfârşitul lui 2016 .

Dolarul este cea mai folosită monedă din lume. Este principala rezervă internaţională a băncilor centrale ale lumii, 62% din rezervele valutare ale statelor sunt în dolari. Moneda americană este implicată în mai mult de 85% din trazacţiile valutare din lume şi 39% din valoarea totală a obligaţiunilor ţărilor lumii este denominată în dolari.

×