x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Limba albastră, o Ebola pentru Ministerul Agriculturii

Limba albastră, o Ebola pentru Ministerul Agriculturii

de Vali Blanaru    |    14 Oct 2014   •   20:09
Limba albastră, o Ebola pentru Ministerul Agriculturii
384 de animale au murit, circa 1900 sunt infectate, focarele de infecţie s-au extins în 26 de judeţe
La nici două luni de la descoperirea primului caz de animal afectat de boala limbii albastre, Ministerul Agriculturii pare că se află departe de a controla extinderea acesteia. Exportul animalelor vii în Uniunea Europeană a fost restricţionat iar singura salvare pentru crescătorii de animale pare a fi scăderea temperaturilor care vor face inactive insectele care transmit boala.

Autoritatea Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a identificat focare în 26 de judeţe şi un număr de 1.895 de animale bolnave iar 384 de animale au murit din cauza acestei boli.

Focarele unde evoluează boala limbii albastre se află în 254 de comune, cele mai afectate judeţe fiind Prahova, cu 37 de focare, Buzău şi Vrancea, cu câte 33 de focare fiecare, Gorj - 34, Vâlcea - 27, Argeş - 20, Bacău - 10. Boala se poate transmite la bovine, ovine şi caprine iar efectivele de animale receptive aceasta se ridică la 7.686.288.

Până la 13 octombrie, patru zimbrii din rezervaţia naturală Armeniş din Munţii Ţarcu, judeţul Caraş Severin, şi din Rezervaţia Haţeg-Slivuţ din judeţul Hunedoara au murit ca urmare a îmbolnăvirii cu virusul bolii limbii albastre.

Restricţie la exporturi
La finele săptămânii trecute ANSVSA a anunţat că România nu mai poate vinde animalele receptoare ale bolii limbii albastre către ţările membre UE, decât pentru sacrificare imediată, putând însă să exporte către ţările terţe care nu au impus restricţii, au declarat reprezentanţii ANSVSA. Restricţiile de circulaţie a animalelor ce pot fi afectate de boală au fost impuse în acord cu legislaţia europeană, care este foarte strictă, au precizat reprezentanţii autorităţii.

Pot fi totuşi vândute către statele membre rumegătoare vii pentru sacrificare imediată, iar în ceea ce priveşte comerţul intracomunitar cu carnea şi alte produse de la aceste animale nu sunt restricţii.

Totodată, România poate exporta rumegătoare vii către state terţe, acolo unde nu au dispus altfel autorităţile din ţara respectivă, cum este cazul Iordaniei. Comerţul intern cu bovine, ovine şi caprine se poate desfăşura fără restricţii, au mai precizat reprezentanţii ANSVSA.

Frigul, singura salvare
Aceste măsuri vor fi menţinute până când se vor înregistra temperaturi medii de sub 10 grade Celsius, timp de 3 zile consecutiv, condiţii în care insectele hematofage care transmit boala devin inactive.

Boala limbii albastre este produsă de un virus care se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage, din genul Culicoides, şi nu prin contact direct între animale. Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav şi nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului. Nu există tratament specific în acest caz, iar animalele pot trece prin boală şi se pot vindeca în şapte-zece zile. Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala, aceasta având caracter sezonier.
Proprietarii de animale au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar despre apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate.

×