x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ministerul pentru Mediul de Afaceri lucrează la Legea Lobby-ului

Ministerul pentru Mediul de Afaceri lucrează la Legea Lobby-ului

15 Dec 2017   •   09:19
Ministerul pentru Mediul de Afaceri lucrează la Legea Lobby-ului

Ministerul pentru Mediul de Afaceri lucrează la un proiect pentru o lege a lobby-ului, care ar putea fi finalizat în prima perioadă a anului următor, a anunțat Darius Vodă, director adjunct în minister. Legea lobby-ului este cerută insistent de mult timp de către mediul de afaceri şi este prevăzută în Programul de guvernare.

„Suntem conștienți că mediul de afaceri dorește Legea lobbyului și o așteaptă. Administrația publică dorește și ea să facă această Lege a lobbyului. În prezent, în Programul de guvernare apare, la partea de politici pentru mediul de afaceri, un punct separat pentru Legea lobbyului. Este pentru anul următor. Noi, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, împreună cu Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social, am încercat să conturăm și să venim cu un draft de proiect care, cel mai probabil în prima perioadă a anului următor, va avea o variantă cât de cât finală”, a spus reprezentantul ministerului, potrivit profit.ro.

Începând din 2000 au fost depuse în Parlament mai multe inițiative legislative, unele dintre acestea fiind respinse sau clasate. În prezent, în Parlament sunt două proiecte pentru o lege a lobby-ului, din 2010, respectiv 2011

„Vom vedea exact, după ce vom consulta și partenerii noștri sociali, cum va arăta această variantă în final”, a spus Darius Vodă. „Sunt mai multe idei în acest moment. Este punct din programul de guvernare și cu siguranță este nevoie de o lege a lobbyului. Colectăm încă informații, studiem și la nivel european, Registrul de lobby de la Bruxelles, vedem care este varianta optimă și ce ar trebui. Nu aș putea să vă dau un termen, dar, fiind în programul de guvernare, cu siguranță se va realiza”, a declarat Darius Vodă pentru sursa citată. Legea lobby-ului trebuia finalizată, potrivit Programului de guvernare, încă din iunie 2017, dar nu e nici măcar la nivel de draft. În prezent, Guvernul nu are în vedere decât înființarea unui Registru unic de transparență a intereselor, discutat cu mediul de afaceri încă din 2015. Guvernul și oamenii de afaceri au început redactarea primului proiect de reglementare a lobby-ul, căutând ca termenii să fie exact definiți astfel încât activitatea să nu fie interpretată drept trafic de influență.

 



 

×
Subiecte în articol: Ministerul pentru Mediul de Afaceri